29.9.2013

IV- ja KVV-työt - Osa 1 "Tarkastettu, kaikki hyvin"

Jaahas, tällä kertaa en käsittelekään varsinaisia rakennusvirheitä vaan kirjoitan muutaman sanan erityisalojen työnjohtajien tarkastuksista. Jos joku nyt epäilee ja huolestuu, että kaikki rakennusvirheet olisi jo käsitelty, niin voin lohduttaa, että rakennusvirheitä on luvassa vielä tämänkin jälkeen. Mutta ajattelin välillä käsitellä muitakin asioita kuin varsinaisia rakennusvirheitä ja niiden jälkipuinteja. Jos ei muuten, niin vaihtelun vuoksi.

No niin, mennäänpä sitten itse asiaan. Kaikkihan varmaankin tietävät, että rakennustyössä tulee olla varsinainen vastaava työnjohtaja ja tämän lisäksi määrätyt erityisalojen työnjohtajat. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen (71 § Erityisalan työnjohto ensimmäinen momentti) mukaan rakennustyössä tulee olla kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston (KVV) rakentamisesta sekä ilmanvaihtolaitteiston (IV) rakentamisesta vastaava työnjohtaja sen mukaan kuin tehtävien vaativuus edellyttää. Käsitykseni mukaan omakotitalon rakennustyössä vaaditaan aina kyseiset erityisalojen työnjohtajat ja nämä erityisalojen työnjohtajat vastaavat erityisalojen töihin kuuluvien rakennustöiden tarkastuksista. Näitä tarkastuksia koskevat soveltuvilta osin samat vaatimukset kuin vastaavalle työnjohtajalle määrättyjä tarkastuksia.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen (73 § Rakennustyönjohto toinen momentti kohta 4) mukaan työnjohtaja huolehtii siitä, että määrätyt tarkastukset ja toimenpiteet suoritetaan asianmukaisissa työvaiheissa. Rakentamismääräysten (A1 Suomen rakentamismääräyskokoelma, Rakentamisen valvonta ja tekninen tarkastus, Määräykset ja ohjeet 2006, 7.2.1 Määräys) mukaan työvaihetarkastukset varmennetaan rakennustyön tarkastusasiakirjaan kun rakennusvaiheeseen kuuluvat työvaihetarkastukset on asianmukaisesti tehty, rakentaminen tältä osin vastaa suunnitelmia ja se on muutoinkin toteutettu hyvän rakennustavan mukaisesti. Tuttua juttua.

Ohessa on kaksi kuvaa, joista toisessa kuvassa on meidän rakennuskohteemme KVV-töiden tarkastusasiakirja. Toisessa on puolestaan rakennuskohteemme IV-töiden tarkastusasiakirja. Ihan kivan näköisiä ja puhtoisia lomakkeita.

Tarkkasilmäisimmät ovatkin jo saattaneet huomata, että asiakirjat ovat kovin tyhjän oloisia. Aivan kuin niistä puuttuisi jotakin. Niin, aivan kuin niistä puuttuisi jotakin...

En muista, olenko maininnut aiemmin, että olemme muuttaneet taloomme jo kesällä 2012 eli siis reilusti yli vuosi sitten. Tästä voikin sitten päätellä, että IV- ja KVV-työt ovat olleet jo tuolloin suhteellisen pitkällä ja esimerkiksi viemäröintityöt tehtynä kaikilta osin kuten myös ilmanvaihtotyöt.

Siinä vaiheessa kun irtisanoin entisen vastaava työnjohtaja / rakennuskonsulttimme Jarmo Kekin niin KVV-työt olivat siinä vaiheessa, että kaikki viemäri- ja vesiputkityöt olivat jo valmiina ja ainoastaan vesipisteet (hanat, suihkut) olivat asentamatta samoin kuin WC-pöntöt liittämättä. IV-töiden osalta oltiin siinä tilanteessa, että ilmanvaihto ei ollut toiminnassa mutta kaikki kanava-asennukset oli tehty ja valmiina. Jäljellä oli ainoastaan liesituulettimen asennus, venttiilien paikalleen laittaminen, ilmanvaihdon käynnistäminen ja säätäminen. Toisin sanoen IV- ja KVV-työt olivat viittä vaille valmiit. Tuossa vaiheessa kaikki lattia-, katto- ja seinäpinnat oli asennettu eli viemärit, vesiputket ja ilmanvaihtokanavat olivat jo pintojen alla piilossa.

Mutta, jotakin olennaista oli jäänyt tekemättä. En todellakaan ymmärrä miten tämä on ollut mahdollista, mutta kaikki IV- ja KVV-töiden tarkastukset olivat tekemättä siinä vaiheessa kun irtisanoin vastaavan työnjohtaja / rakennuskonsultin. Todellakin, kaikki talomme IV- ja KVV-töiden tarkastukset olivat tekemättä – joka ikinen.

Täytyy rehellisesti tunnustaa, että asian selvitessä tuli yksi niistä (lukuisista) hetkistä, jolloin piti pysähtyä hetkeksi, vetää syvään henkeä, laskea kymmeneen, ihan mitä tahansa ja vakuuttaa itselle, ettei ensimmäisenä mieleen tuleva ratkaisumalli välttämättä ole se paras. Saatoin myös päästää lasten korville sopimattoman, henkilöön menevän, tilannearvion suustani – ihan vain muutamien voimasanojen saattelemana. Ja v*****ikin vähän.

Työnjohtajat huolehtivat luonnollisesti itse omista tarkastuksistaan ja siitä, että ne tulevat tehdyksi silloin kun pitää. Tarkastukset varmennetaan tarkastuksen jälkeen tarkastusasiakirjaan ja vahvistetaan allekirjoituksella. Tässä ei pitäisi olla mitään epäselvää. Mutta erityisalojen työnjohtajien tehtävien kohdalla vastuu ei ole yksin erityisalojen työnjohtajilla vaan myös vastaavalla työnjohtajalla. Vastaava työnjohtaja huolehtii siitä, että erityisalojen työnjohtajat hoitavat heille kuuluvat tehtävät. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaavan työnjohtajan tulee huolehtia muun muassa siitä, että IV- ja KVV-töiden tarkastukset tehdään kunnolla, oikeaan aikaan ja, että ne ylipäätään tehdään. Jotta tämä ei jäisi taas täysin oman näkemykseni varaan, niin lainaan jo tutuksi käynyttä Suomen rakentamismääräyskokoelmaa ja sen osaa A1 Rakentamisen valvonta ja tekninen tarkastus, Määräykset ja ohjeet 2006, jossa sanotaan kohdassa 4.4.1 Määräys seuraavaa:
Vastaavan työnjohtajan tulee huolehtia siitä, että erityisalojen työnjohtajat sekä rakentamismääräyskokoelman kantavia rakenteita koskevissa osissa tarkoitetut työnjohtajat hoitavat heille säädetyt tehtävänsä ja että erityisalojen osatehtävät muodostavat hänen tehtäviensä kanssa sellaisen kokonaisuuden, joka täyttää rakennushankkeen hyvälle toteutukselle asetetut vaatimukset”
Edellä esitetty määräys sanoo mielestäni aika selvästi, että vastaavan työnjohtajan tulee huolehtia siitä, että erityisalojen työnjohtajat hoitavat heille säädetyt tehtävänsä. Erityisalojen työnjohtajille säädettyihin tehtäviin kuuluu muiden muassa oman alansa tarkastukset rakennuskohteessa ja niiden varmentaminen tarkastusasiakirjaan. Näin ollen vastaava työnjohtaja huolehtii siitä, että erityisalojen työnjohtajat tekevät tarkastuksensa ajallaan ja asianmukaisesti. Asiassa ei pitäisi olla mitään epäselvää, eikä varsinkaan vastaavan työnjohtajan tehtävässä toimivalle.

Tämä tilanne on oikeastaan aika absurdi enkä oikeastaan edes tiedä, mitä tästä pitäisi sanoa. Ihan oikeasti, miten tällainen tilanne on mahdollinen? Mielestäni on täysin käsittämätöntä, ettei vastaava työnjohtaja kiinnitä minkäänlaista huomiota siihen, että edellä mainitut tarkastukset ovat tekemättä kaikilta osin. Luulisi vastaavaa työnjohtajaakin asia kiinnostavan viimeistään siinä vaiheessa kun pintoja aletaan asentamaan ja IV- ja KVV-asennuksia peittämään. Vaan kun ei ole kiinnostanut, ei. No, onko tämä nyt sitten loppujen lopuksi mikään yllätys, sillä eiväthän nuo muutkaan velvollisuudet ole tuntuneet juuri kiinnostavan.

Joka tapauksessa minusta vaikuttaa siltä, että tässäkin on jälleen kysymyksessä selkeä velvollisuuksien laiminlyönti. Mitenkään muuten en pysty tätä tulkitsemaan. Näin ollen tämäkin osaltaan asettaa hieman kyseenalaiseen valoon Jarmo Kekin väitteen siitä, että hän on pyrkinyt toimimaan rakennuskohteessa erityisen tunnollisesti. Niin, Jarmo Kekki on tosiaan esittänyt johtavalle rakennustarkastusinsinöörille, että hän on pyrkinyt toimimaan meillä erityisen tunnollisesti. Itse asiassa hän esitti asian seuraavasti:
”Olen pyrkinyt toimimaan tässä kohteessa erityisen tunnollisesti huomioiden rakennuttajan erityispiirteet ja hänen erikoiset ja runsaslukuiset reklamaatiot eri tahoille.”
Eihän siinä mitään, sehän on oikein mukavaa ja jopa suotavaa, että pyrkii toimimaan tunnollisesti. Minä vain tohdin olla sitä mieltä, että Jarmo Kekki on epäonnistunut vilpittömässä pyrkimyksessään täydellisesti. Enkä todellakaan uskalla edes ajatella, millaista jälki olisi ollut jos hän ei olisi pyrkinyt toimimaan erityisen tunnollisesti. Mitä taas tulee minun erityispiirteisiini, joihin Jarmo Kekki niin hienovaraisesti viittaa, no, lienee parempi olla sanomatta mitään.

Seuraavassa osassa kerron taas hieman lisää tästä IV- ja KVV-töiden asiasta. Saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta tilanne näiden IV- ja KVV-töiden suhteen on todellisuudessa paljon pahempi kuin tämän kirjoituksen perusteella voisi päätellä.

Että tällainen sankaritarina tällä kertaa. Jatkan aiheesta seuraavassa kirjoituksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti