Kaikki varmaankin yhtyvät näkemykseen, että lämmöneristys on yksi talon tärkeimmistä yksittäisistä osa-alueista. Näin ollen lienee selvää, että siihen myös hieman panostetaan ja huolehditaan siitä, että lämmöneristykset tehdään huolellisesti ja asianmukaisesti. Ja jälleen kerran ollaan osa-alueella jossa vastaavalla työnjohtajalla on erityinen asema jo yksin säädösten mukaan. Säädöksethän edellyttävät, että vastaava työnjohtaja tarkastaa rakennuskohteen lämmöneristykset. Ja jos tarkastus tehdään asianmukaisesti, niin lämmöneristysten pitäisi olla jotakuinkin kunnossa, eikä pakkasen pitäisi paukkua nurkissa – sisäpuolella ainakaan.
Meillä lämmöneristykset on tarkastettu tarkastusasiakirjan mukaan 24.8.2011, eikä mitään virheitä tai puutteita ole havaittu. Tarkastusasiakirjan liitemateriaalin ensimmäisessä 15.1.2012 päivätyssä versiossa ei ole lämmöneristyksiä koskevia merkintöjä. Mutta 23.3.2012 päivättyyn liitemateriaaliin Jarmo Kekki on hämmästyttävästi kirjannut seuraavan merkinnän:
"Yläpohjan lämmöneristystä ei ole tarkistettu 2krs yläpohjan osalta, koska käynti ullakkotiloille oli estetty."Yllätys, yllätys, kulku on jälleen ollut estetty. Ja miten sattuikin, että tämä merkintä on tullut liitemateriaaliin sen jälkeen, kun puhallusvillan pikkuongelmat ovat valjenneet minulle ja Jarmo Kekkikin on ymmärtänyt, että ne ovat valjenneet minulle. No, palataan tähän aiheeseen ihan omassa tarinassaan.
Tammikuun alussa 2012 ihmettelin miksi talossa tuntuu olevan todella viileää siellä täällä ja tutkailin asiaa hieman tarkemmin. Pikaisen käsikopelolla tehdyn analyysin perusteella totesin, ettei kaikki ole aivan niin kuin pitäisi. Kävinkin sitten hankkimassa pintalämpömittarin, jolla mittailin seuraavien päivien aikana lämpötiloja ympäri taloa. Mittausten edessä v-käyrä nousi nousemistaan, jyrkästi ja korkealle. Tulokset olivat nimittäin kaikkea muuta kuin sitä, mitä uudelta, hyvin rakennetulta talolta voisi odottaa. Niin, meillähän on Jarmo Kekin mukaan hyvin rakennettu talo.
Kuva 1. Pintalämpömittarin mittaustuloksia. |
Mittaustuloksista näkyy varsin selvästi, ettei lämmöneristyksissä ollut kaikki todellakaan kunnossa. Ulkona oli siis vajaat kymmenen astetta pakkasta ja talossa sisällä useissa paikoissa alle kymmenen lämpöastetta. Saunassa oltiin kiukaan yläpuolella jopa reippaissa pakkaslukemissa (-6,2 °C). Tuossa nimenomaisessa kohdassa lämpötilaindeksi oli näin ollen luokkaa 10 %, joka ei ole lähelläkään hyväksyttävää. Kuvassa on merkittynä useita muitakin mittaustuloksia, joiden perusteella saatava lämpötilaindeksi on kaikkea muuta kuin hyvä ja osassa jäädään kirkkaasti välttävänkin alle. Tilanne ei siis todellakaan vaikuttanut hyvältä.
Tässä vaiheessa tulin siihen tulokseen, että talossa on syytä suorittaa hieman tarkempia mittauksia ja totesin tämän onnistuvan parhaiten lämpökameralla. Vuokrasin siis lämpökameran ja kuvailin sillä ympäri taloa. Lämpökameralla olikin helppo paikallistaa ongelmakohtia, joita ikävä kyllä löytyi lisää aikalailla. Eikä havainnot todellakaan laskeneet sitä jo korkealle kohonnutta v-käyrää – vaan ihan päinvastoin.
Lämpökameralla kuvaillessani sisälämpötila on noin 20 °C metrin korkeudella keskellä olohuonetta ja ulkona paukkui mukava -18 °C pakkanen. Ikävä kyllä se pakkanen paukkui paikoitellen myös sisällä. Mutta katsotaanpa seuraavaksi muutamia ottamiani kuvia. Tässä esittelen ainoastaan muutamia karuimpia esimerkkejä, mutta lämpövuotoja oli kuvausten perusteella vähän joka puolella taloa. Esimerkiksi olohuoneessa oli ulkoseinillä lattianrajassa useita kohtia, joissa tilanne oli kaikkea muuta kuin hyvä.
Kuva 2. Havaintoja olo- ja kirjastohuoneista. |
Keskimmäisessä kuvaparissa onkin sitten toinen olohuoneen nurkka, joka on ulkonurkka. Kappas, nurkassahan on pakkasta. Tosi kiva. Ei ole lämmöneristystyö ihan onnistunut, ei. Jos edellisen kuvaparin nurkassa oli jotakin pielessä, niin tässä on jotakin todella pahasti pielessä.
Kuva 3. Havaintoja kodinhoitohuoneesta. |
Kuva 4. Puku- ja pesuhuone, saunan oviaukko. |
Viimeisessä kuvaparissa näkyy saunan oviaukon yläreuna, jossa näyttäisi olevan paneelin takana -0,7 °C. Saunassa noin ylipäätään kulki kylmä ilma varsin mukavasti paneelien takana ja oviaukon seinällä paneelien takana oli lattianrajassakin lämpötilat jotakin ihan muuta kuin olisi pitänyt olla.
Kuva 5. Havaintoja saunasta. |
Ensimmäisessä kuvaparissa näkyy saunan peräseinä, jossa ilmanvaihtokanavan takana katonrajassa lämpökamerakuvan mukaan pakkasta -4,5 °C. Hienoa, todella hienoa.
Seuraavassa kuvaparissa näkyy saunan peränurkka ja kappas, pakkasta sielläkin. Tässä kohdassa onneksi ainoastaan -2,3 °C.
Ja lopuksi vielä kuvapari kiuasnurkasta. Lämpökamerakuvan mukaan pakkasta -9,7 °C. Helvetin hyvin rakennettu talo – kyllä.
Seuraavissa osissa kerron lisää muun muassa olohuoneen lattianrajassa olleista ongelmista ja käsittelen myös ullakkotilan lämmöneristystä, jossa onkin sanomista vaikka ja kuinka. Eikä sanominen rajoitu yksin selkeisiin virheisiin vaan asiassa on kyllä jotain muutakin hämärää.
ei prkl .. ei voi olla totta
VastaaPoistaNiinpä, mutta ikävä kyllä tämä on totisinta totta.
Poista