7.4.2015

Katselmus – Osa 1 "Itseoikeutettuna vastaavana mestarina"

No niin, nyt on päässyt vierähtämään aivan liian kauan aikaa edellisestä tarinasta. Syynä tähän hiljaiseloon on ollut kiire niin töiden kuin harrastustenkin parissa, eivätkä sairastelutkaan ole kiirettä suinkaan helpottaneet. Mutta tässä olisi vihdoinkin seuraava tarina tarjolla. Tällä kertaa sukelletaan katselmusten jännittävään maailmaan. Tai no, eihän niissä noin yleisesti ottaen mitään jännittävää ole. Mutta, kun mukana on Kekki, niin kaikki muuttuu jännittäväksi. Tarinassa kuvatut tapahtumat ovat niitä ensimmäisiä, jotka oikeasti näyttivät, minkälaisen tahon kanssa olemme tekemisissä.

Aiemassa tarinassani olen kertonut 2011 Tapaninpäivän myrskyn aiheuttamista vaurioista taloomme ja myrskyvaurioiden korjausten yhteydessä havaituista virheistä ja puutteista talomme yläpohjassa. Noihin samoihin aikoihin havaitsin myös nämä pienen pienet lämpöongelmat talossamme. Itse asiassa lämpöongelmiin havahduin jo ennen yläpohjan virheiden ja puutteiden havaitsemista ihmeteltyäni sitä, miksi talossa tuntui olevan niin pirullisen kylmä, vaikka lämmitys oli päällä ja säädettynä suunnilleen normaalin asumislämpötilan mukaisesti. Tein tuolloin mittauksia eri puolilla taloa pintalämpömittaria käyttäen ja vähän myöhemmin kuvailinkin taloa sitten lämpökameralla.

Pintalämpömittarilla tekemieni mittausten tuloksista informoin luonnollisesti myös Kekkiä ja vieläpä pariinkin otteeseen. Ensimmäisen kerran informoin ongelmista jo ennen yläpohjan ongelmien havaitsemista. Myöhemmin informoin Kekkiä toki myös yläpohjan ongelmista puhallusvillan suhteen. Tuolloin en kuitenkaan mennyt lainkaan yksityiskohtiin, vaan tyydyin toteamaan, että puhallusvillaa näyttäisi toimitetun liian vähän.

Kekin reaktio näihin ilmoittamiini lämpöongelmiin oli seuraava:
”Vaadin, että keskeneräisessä rakennuskohteessa pidetään katselmus ensi tilassa ja sinne kutsutaan kaikki asianosaiset. Kun katselmuksen aiheena on epäily rakenteiden kohtuuttomista lämpövuodoista, niin katselmukselle tulee kutsua ainakin rakennusurakoitsija ja kaikki muut urakoitsijat/tahot, jotka ovat mahdollisesti voineet aiheuttaa mainittua lämpövuotoa sekä suunnittelijat ja kohteen valvoja. Minä katson itseoikeutettuna vastaavana mestarina 06.10.2011 asti, että saan olla katselmuksella läsnä ja varaan oikeuden kutsua sinne asiantuntijan mittalaittein. Katselmuksen kutsulistalla tulee olla myös rakennuskohteenne 06.10.2011 jälkeinen vastaava mestari.”
Mielenkiintoinen vaatimus. Minulla ei ensinnäkään ole mitään velvollisuutta järjestää minkäänlaisia katselmuksia – eikä varsinkaan Jarmo Kekin vaatimuksesta. Tämä vaatimus oli siis lähtökohtaisesti jotakin, jolla Kekki voi pyyhkiä perseensä. Mutta, onhan se aika mielenkiintoista, että ensin vaaditaan järjestämään katselmus ja myöhemmin, kun näitä katselmuksia ja tarkastustilaisuuksia järjestetään, niin Kekki itkee siitä, että niitä järjestetään. Yritä siinä sitten olla mieliksi.

Ilmoitin Kekille tämän jälkeen, että hän on toki vapaa järjestämään katselmuksen rakennuskohteessa. Minulla ei ole mitään sitä vastaan. Että siitä vaan. Tämä ei kuitenkaan Kekille sopinut, vaan hän uudisti alkuperäisen vaatimuksensa. Ja minä toteamukseni, että siitä vaan, ole hyvä ja järjestä.

Myöhemmin tulin siihen tulokseen, että on varmasti mielenkiintoista järjestää moinen katselmus. Jos ei muusta syystä niin sen selvittämiseksi, onko tässä minkäänlaista mahdollisuutta selvittää asioita edes jossakin määrin sivistyneesti. Päädyin siis järjestämään katselmuksen ja otinpa katselmukseen mukaan myös asiantuntijan, joka suoritti katselmuksella ilmatiiviysmittauksen ja kuvasi taloa myös lämpökameralla. Lämpökameran käyttö oli siitäkin syystä tarpeen, että olin tuolloin jo varma siitä, että tulevaisuudessa omien lämpökamerakuvausteni luotettavuus tullaan kiistämään. Enkä tainnut olla väärässä.

Katselmuksen järjestelyssä oli omat ongelmansa, kuten arvata saattaa. Ensinnäkin Kekin vaatimus siitä, että katselmukselle pitää kutsua ”kaikki muut urakoitsijat/tahot, jotka ovat mahdollisesti voineet aiheuttaa mainittua lämpövuotoa”, aiheutti hieman päänvaivaa. Minulla kun ei ollut harmaintakaan aavistusta esimerkiksi siitä, mitä villaa meille on toimitettu ja kuka sen on puhaltanut. Tämän ei kuitenkaan olisi pitänyt olla ongelma. Kekkihän on nimittäin puhallusvillan minulle myynyt, hän on puhallusvillan tilannut, sopinut toimituksesta ja hänen vastuullaan on ollut myös puhallusvilla-asennuksen tarkastus ja niin edelleen. Ja tokihan Kekki nyt moiset asiat kertoo, rehti ammattilainen kun on.

Minulla ei myöskään ollut mitään varmaa tietoa siitä, mitä kaikkea kunkin työntekijän ja urakoitsijan vastuulle on loppujen lopuksi kuulunut ja mistä asennuksista kukin on vastannut. Näistäkin tieto on luonnollisesti Kekillä, joka nämä kyseiset työntekijät ja urakoitsijat on työmaallemme hankkinut ja näiden tehtävistä sopinut.

Käännyin siis asiassa luonnollisesti Kekin puoleen ja pyysin häntä ilmoittamaan kaikki ne eri tahot tehtävineen, jotka saattavat olla osallisina lämpövuotoihin. Ja ihan erikseen pyysin vielä ilmoittamaan, mikä taho on vastannut puhallusvillan asennustyöstä. Lienee sanomattakin selvää, ettei Kekki vastannut pyyntöihini. Tämä on sitä Kekin peräänkuuluttamaa avointa ja rehellistä toimintaa.

Puhallusvillan ja sen asennuksesta vastanneen urakoitsijan selvittämisessä olikin sitten oma vaivansa, mutta tämä onnistui kuitenkin lopulta. Muutamia puheluita ja sähköposteja tuo kuitenkin vaati. Lopullisesti asia selvisi sen jälkeen, kun sain selville, minkälaista ja kenen valmistamaan puhallusvillaa meillä ylipäätään on. Tämän jälkeen urakoitsijakin selvisi Isoverin asiakaspalvelun avustuksella. Isoverin asiakaspalvelu toimitti minulle myös tuon paljon puhutun puhallusvillatyökortin, jonka kertoivat toimittaneensa myös Kekille heti puhallusvillan asennuksen jälkeen. Tämän informaation avulla olikin vihdoinkin mahdollista järjestää Kekin vaatima katselmus ja kutsua katselmukselle myös mystinen puhallusvillaurakoitsija. Ja näinhän minä teinkin. Otin urakoitsijaan yhteyttä ja esitin hänelle kutsun saapua katselmukselle, jonne hän myös lupasi saapua. No niin, kaikki vaikutti olevan selvää.

Selvää ja selvää. Olin luonnollisesti kutsunut katselmukselle myös itse Kekin, aivan kuten hän itseoikeutettuna vastaavana työnjohtaja (6.10.2011 asti) katsoi olevansa oikeutettu. Koska katselmus oli järjestetty nimenomaan Kekin vaatimuksesta, niin pyysin Kekiltä varmistusta siihen, osallistuuko hän katselmukseen vaiko ei. Mutta Kekki ei vaivautunut vastaamaan yhteenkään lukuisista pyynnöistäni. Ei sillä, että tämä olisi mitenkään erityisemmin yllättänyt. Mutta onhan se nyt suoraan sanoen lapsellisen kusipäistä touhua, että ensin vaatii katselmusta ja kun sellainen järjestetään, niin ei useista pyynnöistä huolimatta ilmoita, onko tulossa vai ei.

Itse katselmuksesta ja sen jälkimainingeista tarkemmin seuraavissa tarinoissa, mutta katsotaanpa tässä tarinassa vielä muutama pieni juttu itse katselmuksen järjestelyistä. Näillä järjestelyillä kun on mielestäni jonkin verran merkitystä puhallusvillan toimituksen ja siinä havaittujen puutteiden suhteen. Kuten aiemmin mainitsin, niin onnistuin selvittämään puhallusvillan puhallustyöstä vastanneen urakoitsijan ja kutsuin luonnollisesti hänetkin katselmukselle. Urakoitsija myös lupasi saapua paikalle.

Se, ettei urakoitsija lupauksestaan huolimatta saapunut katselmukselle, ei varsinaisesti yllättänyt minua. Minullehan oli jo tuossa vaiheessa varsin selvää, mitä puhallusvillan kohdalla oli tapahtunut ja sen perusteella oli enemmänkin todennäköistä, ettei urakoitsijalla välttämättä ole halua selitellä asiaa kaikille katselmuksella. Mutta, asiassa kiinnosti se, että oliko poisjääminen yksin urakoitsijan oma päätös vai oliko siihen mahdollisesti vaikuttanut jokin muukin taho.

Haloo, haloo, onko se urakoitsija itse?
Pari viikkoa katselmuksen jälkeen yritin tavoittaa urakoitsijaa puhelimitse useammankin kerran yhden päivän aikana. Urakoitsija ei kuitenkaan tuolloin vastannut yhteenkään tavoitteluyritykseeni. Seuraavana päivänä soitin uudelleen ja tällöin urakoitsija vastasikin heti ensi yrittämällä. En sitten tiedä, oliko prepaid-liittymän käytöllä mitään tekemistä tämän kanssa. Joka tapauksessa sain urakoitsijan kiinni ja tiedustelin häneltä, oliko siihen jokin erityinenkin syy, ettei hän saapunut katselmukselle. Ja tokihan siihen oli. Urakoitsija totesi, että sairaustapaus oli estänyt häntä saapumasta. Se jäi hieman epäselväksi, että kenen sairastumisesta tässä oli kysymys, mutta eipä tuolla ole niin väliä. Varsinkin, kun myöhemmin tuokin selitys vaihtui työesteeksi. Sairaustapausselityksen jälkeen urakoitsija tuli paljastaneeksi, että olivat Kekin kanssa olleet yhteydessä ja Kekki oli todennut, ettei katselmuksella puhallusvillan osalta kahta miestä tarvita, yksi riittää. Vähän jäin ihmettelemään, miksei paikalle tullut sitten sitä yhtäkään miestä. Kekki siellä toki oli.

Tämä on aika mielenkiintoista toimintaa. Vaaditaan katselmusta ja sitä, että kaikki mahdollisesti ongelmiin vaikuttaneet tahot kutsutaan paikalle. Sitten kieltäydytään kertomasta, keitä nämä tahot ovat. Ei kerrota edes sitä tahoa, jota asiakas on vielä ihan erikseen tiedustellut. Ja kun asiakas saakin jonkin ihmeen kautta selvitettyä tämän nimenomaisen tahon, niin sitten sovitaan tämän tahon kanssa asiakkaan selän takana, ettei tämän tarvitse osallistua katselmukselle. Aivan kuin asiakasta ei olisi haluttu päästää haastattelemaan urakoitsijaa. Ei kai kukaan sitä ole pelännyt, että urakoitsija olisi lipsauttanut suustaan jotakin toiselle taholle epäsuotuisaa?

Pieni asia kokonaisuudessa, mutta vahvistaa käsitystäni siitä, että Kekki on ollut koko ajan täysin tietoinen puhallusvillatoimituksen puutteista. Ei sillä, että minulla olisi ollut sen asian suhteen muutenkaan mitään epäselvyyttä.

Seuraavassa tarinassa mennään sitten itse katselmukseen ja muutamiin sen jälkeisiin tapahtumiin.


2 kommenttia:

 1. "No niin, nyt on päässyt vierähtämään aivan liian kauan aikaa edellisestä tarinasta."
  Ehdinkin jo miettiä, että onko kaikki kunnossa? No, ei ilmeisesti mitään pahempaa kuitenkaan? Toinen asia mikä itseäni aina vähän huimaa on oikeudenkäynnit - onko sillä rintamalla vielä mitään uutta kerrottavaa? Jostain aikaisemmasta päivityksestä hämärästi muistan, että asianajaja olisi vaihtunut, mutta onko muuten mennyt suunnitelmien mukaan tai niin kuin pitikin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä kaikki on suunnilleen kunnossa. Kiire on vain ollut ja on edelleen aikamoinen.

   Eipä tuo oikeudenkäynti itseänikään oikein innosta. Varsinkaan, kun itselläni ei niistä ole mitään aiempaa kokemusta. Mutta, eipä tässä oikein muutakaan vaihtoehtoa ole. Valmisteluistunto oli noin kuukausi sitten ja nyt odotellaan pääkäsittelyä. Sen enempää asiaan menemättä, niin valmisteluistunto olikin aika mielenkiintoinen – monellakin tapaa. Sen perusteella itse käsittely ei juurikaan huoleta.

   Asianajaja tosiaankin vaihtui, mutta asiat ovat menneet siitä huolimatta suunnilleen siten kuin pitikin. Eniten työtä tuo vaihdos on aiheuttanut uudelle asianajajalle, tässä tapauksessa kun aineistoa on kuitenkin kertynyt vähintäänkin riittävästi.

   Poista