15.1.2016

Lainaa, lainaa, kuvien lainaa

Keskeytän oikeudenkäyntitarinat hetkeksi ja käsittelen tässä tarinassa hieman toisenlaista asiaa. Tämänkertainen asia ei sinällään suoraan liity meidän varsinaiseen rakennushankkeeseen eikä sen oikeuskäsittelyyn, mutta onpahan kuitenkin hauska pieni sivujuonne.

Olen käyttänyt näiden blogitarinoideni kuvituksena pääasiassa itse ottamiani kuvia, talon eri suunnitelmista lainattuja leikkauksia ja eri lähteiden perusteella itse piirtämiäni kuvia. No, on joukossa toki muutama verkosta varastettu kuvakin. Varastettujen kuvien kohdalla on kyse kuitenkin verkkoa vuosikausia kiertäneistä kuvista, joita on käytetty muun muassa lukemattomien meemien ja muiden pläjäysten pohjana. No, siitäkin huolimatta ne ovat varastettuja, eikä niitä ihan ilman lupaa olisi saanut käyttää. Huono selitys siis, tiedän.

Mutta, tämän tarinan aiheena ovat enemmänkin nuo itse piirtämäni kuvat ja niiden käyttö. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin kuvat olen itse piirtänyt eri lähteiden pohjalta, kuten esimerkiksi talomme rakennesuunnitelmien ja RT-korttien pohjalta. RT-korttien kohdalla on kyse kaupallisista ohjekorteista, joita ei tietenkään saa aivan tuosta vain osittainkaan kopioida sen enempää verkkosivuille kuin muuallekaan. Mutta, niitä toki saa käyttää lähteinä omissa tekeleissään siinä missä muitakin lähteitä. Suunnitelmien kohdalla tilanne on hieman toinen, mutta en minä niidenkään oikeuksia omista. Omissa kuvissani olen siis käyttänyt RT-kortteja ja niiden kuvia lähteinä ja piirtänyt näiden perusteella omat versioni tietyistä rakenteista. Oman käsitykseni mukaan tämä on sallittua, mutta saatan tietysti olla väärässäkin. Näissä on joka tapauksessa kyse tunnetuista rakenneratkaisuista, joita ei voida toteuttaa kovinkaan monilla persoonallisilla ja toisistaan merkittävästi poikkeavilla tavoilla. Ja kun niitä ei voida monilla eri tavoilla toteuttaa, niin ei niitä voida sitten kovin monella eri tavalla piirtääkään – rakenteen periaatetta siis. Tästä taas seuraa sitten se, etteivät nämä rakennepiirustukset voi oikein ylittää ns. teoskynnystäkään Ja tässä yhteydessä on jälleen kerran syytä todeta, että tämä on oma käsitykseni ja saatan olla tässäkin asiassa pahasti väärässä. No, tämän tarinan aihe ei kuitenkaan ole tekijänoikeus sen enempää kuin lähioikeudetkaan. Tekijänoikeuksista ja muista asiaan liittyvistä kiinnostuneet voivat lueskella aiheesta lisää esimerkiksi Jukka K. Korpelan laatimasta ansiokkaasta koosteesta vastauksia tekijänoikeuksiin liittyviin kysymyksiin. Itse en noihin asioihin tämän enempää puutu.

Mutta, blogissa on siis itse – ihan omin pikku kätösin – piirtämiäni kuvia. Ei kummoisia, mutta itse piirrettyjä. Omasta mielestäni osa jopa jossakin määrin onnistuneita, ottaen huomioon sen, etten ole (kone)piirtäjä missään mielessä. Mistään valtavasta ponnistuksesta kuvien piirtämisessä ei ole kyse, mutta onhan niihin tällaiselta noviisiräpeltäjältä joku tovi kuitenkin kulunut. Näiden kuvien kohdalla ei kuitenkaan ole mitään epäselvyyttä siitä, että ne ovat minun piirtämiäni ja tällöin olisi mielestäni soveliasta pyytää lupaa niiden käyttöön. Sanoisin, että tämä olisi jopa vähintä, mitä pitäisi tehdä, jos näitä kuvia joku nyt haluaisi jossakin yhteydessä käyttää. Vaikka kuvat eivät tekijänoikeussuojaa nautikaan, niin ne ovat kuitenkin minun työni tulosta, eikä toisten töitä voi mennä ihan noin vain lainaamaan ja kopioimaan esimerkiksi omille verkkosivuille. Ja vaikka minä olen kuvat ei-kaupallisessa blogissani julkaissut, ei se suinkaan tee kuvista vapaata riistaa ja anna oikeutta käyttää niitä vapaasti. Tämä on asia, joka tulisi jokaisen ymmärtää sanomattakin. Niin niin, minunhan on tosi hyvä jeesustella asiasta, kun olen itse syyllistynyt ihan samaan varastamalla nuo muutamat kuvat blogiini. Näitä itse piirtämiäni kuvia on nähtävissä muun muassa tarinoissa radonkanavistosta (Radonkanavisto) ja radonin torjunnasta (Radonin torjunta osa 2 ja osa 3). Näissä nimenomaisissa tarinoissa olevat piirtämäni kuvat ovat nimenomaan niitä, joiden lähteinä olen käyttänyt sekä RT-kortteja että rakennesuunnitelmiamme ja tietysti myös talossamme olevia toteutuksia.

Kuvakaappaus Suomen Radonhallinnan sivuilta.
Mutta, mutta, edellä olevan sekavan johdannon kautta päästäänkin sitten varsinaiseen asiaan. Huomasin tässä muutama päivä sitten, että jokunen piirtämäni kuva oli lähtenyt blogista omille teilleen – ja ihan ilmoittamatta. Omille teilleen lähteneet kuvat eivät onneksi ole kuitenkaan eksyneet täydellisesti vaan ne näyttäisivät päätyneen Suomen Radonhallinta Oy:n hellään huomaan. Oheisessa kuvassa nähdään yksi kuvakaappaus kyseisen yrityksen sivuilta ja sen osasuurennos, jossa näkyy nuo omaan silmääni kovin tutunoloiset piirrokset. Pariin kuvaan näyttäisi ilmestyneen pieniä muutoksia, mutta muuten kuvat vaikuttavat olevan 1:1 blogissani olevien kuvien kanssa. Tohdinpa väittää, että viisi noista kuvista on – perkele vieköön – minun piirtämiäni.

Lienee aika selvää, ettei tässä ole millään muotoa kyse vahingosta. Suomen Radonhallinta on taatusti ihan tieten ja harkiten lainannut piirrokseni omaan käyttöönsä. Ja lienee syytä korostaa tässä vaiheessa vielä sitäkin, että luvatta. Minulta ei todellakaan ole pyydetty lupaa tähän, saati, että olisin moisen luvan antanut. Omasta mielestäni tämä ei nyt oikein ole reilua ja asiallista touhua, varsinkaan kun kyse on selkeästi yrityksestä ja kaupallisesta toiminnasta.

Tiedä sitten, mitä tässä pitäisi tehdä, mutta täytynee varmaankin ottaa jossakin välissä yhteyttä Suomen Radonhallintaan ja tiedustella varovasti, miten heidän mielestään asiassa olisi järkevää menetellä. Omasta mielestäni Suomen Radonhallinnan kannattaisi pyytää minulta ainakin kuvien alkuperäiset vektoriversiot, jotta saisivat kuvista vähän siistimmät versiot sivuilleen. Nythän nuo tehdyt muutokset ovat vähän, hmm, tökeröitä.

Tällainen tarina tällä kertaa. Ensi kerralla jotakin ihan muuta, ellei tässä asiassa sitten tapahdu jotakin hauskaa käännettä. Mutta hei, onhan se kiva tietää, että alan ammattilaisetkin lukevat blogiani ja pitävät vielä piirtämiäni kuvianikin sen verran onnistuneina, että kehtaavat niitä käyttää omilla verkkosivuillaan. Se on taas sitten ihan toinen juttu, minkälaisen kuvan tämä antaa yrityksen toiminnasta noin ylipäätään.


12 kommenttia:

 1. Hei! Mitä kuuluu nykyään? Luin blogiasi ensimmäistä kertaa viime viikolla ja loppuun päästyäni jäin kaipaamaan lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! Kyllä tässä nykyäänkin kuuluu ihan hyvää. Kiitos kysymästä.

   Kiva kuulla, että ilmeisesti olet viihtynyt blogin parissa ja jäit kaipaamaan vielä lisääkin. Kaipuutasi lievittääkseni voin kertoa, että lisää on kyllä luvassa, joskin aikataulu on ikävä kyllä vielä vähän avoinna. Mutta, en siis suinkaan ole lopettanut tarinointia lopullisesti, vaikka näin pitkä tauko tietysti siihen suuntaan viittaakin. Syynä taukoon on yksinkertaisesti se, että talvi ja kevät ovat menneet kaiken muun parissa, luppoaika on ollut kortilla ja kieltämättä olen kokenut myös pientä tarinointiväsymystä.

   Tässä on sitten kaiken muun lisäksi vielä pari ”pientä” projektiimme liittyvää juttua, jotka minun pitäisi ehtiä tekemään ennen kuin pääsen taas tarinoinnin pariin. Nämä kun pitäisi saada alta pois, jotta saamme projektin jälkipyykin seuraavat vaiheet eteenpäin.

   Toivottavasti jaksat odottaa jatkoa, sitä on kyllä luvassa.

   JJ

   Poista
 2. Mahtavaa. Kiitos vastauksesta.

  VastaaPoista
 3. Terve Jukka,

  Pitkästä aikaa tuli vilkaistua blogiasi nyt syksyllä, tuli aamuruuhkassa mieleen että onko tämä keissi edennyt johonkin suuntaan. Päivittele toki tilannetta kun jaksat/ehdit, tämä on opiksi kaikille rakentamisen kanssa tekemisissä oleville.

  t.Ville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perskele, pahoitteluni, etten ole vastannut kommenttiisi. Tulen kyllä päivittämään blogia vielä, tarinoita kun on vielä jäljellä. Viimeinen vuosi on vain ollut niin kiireinen, etten ole millään ehtinyt keskittymään blogiin lainkaan. Pyhä tarkoitus on päästä tämän kimppuun vielä tämän vuoden puolella, mutta jää nähtäväksi ehdinkö.

   Poista
 4. Hei, Tuo julkaistujen kuvien laiton käyttö on helppoa juttu. Lähetä 500e lasku perässä. Ota ruudunkaappaukset ja sivuista kopiot mistä näkee milloin kuva on julkaistu itselläsi. Moni valokuvaajakin tekee näin elantonsa tässä nettiplagiaation aikakaudella.

  VastaaPoista
 5. Ei muuta kuin vaadit korvauksen kuvan käytöstä. Selvität, että kuinka se on vähintään ollut sivustolla ja tämän jälkeen vaadit tiedot siitä, että kuinka monta kertaa tuota sivua ts. kuvaa on ladattu sillä aikavälillä.

  Sen jälkeen lyöt kuvalle jonkin hinnan / latauskerta ja laitat laskun, jonka liitteissä osoitat kuvan alkuperän sekä heidän luvattoman käytön. Ehkä kylkeen kannattaa laittaa muutama oikeustapauskin, niin ottavat tosissaan.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista luettavaa tämä blogisi. Nyt vihdoin sain luettua kaiken, alusta loppuun ja nyt jään odottamaan tilannepäivitystä ja tämän hetken kuulumisia.

  VastaaPoista
 7. Erittäin mielenkiintoista luettavaa koko blogi! ...Mutta missä päivitykset tarinaan? Viisi vuotta vierähtänyt, ei tämmöstä cliffhangeria kestä kuin kerran ja yhdessä elokuvassa! :O

  VastaaPoista
 8. Löysin tänne, kun etsin rännikaivoista tietoa. Itse olen yhden oikeudenkäynnin asuntokauppaan ja kohteen ongelmiin liittyen käynyt. Oli hermoja raastavat kaksi vuotta. Toivottavasti teille kuuluu hyvää.

  VastaaPoista
 9. Käsiteltiinkö asia hovioikeudessa?

  VastaaPoista
 10. Moi, kiinnostaisi kuulla miten tässä loppujen lopuksi kävi.

  VastaaPoista