9.5.2014

Tilannekatsaus

Jaahas, laitetaanpa tähän väliin taas pieni tilannekatsaus. Kirjoitin aiemmin entiselle vastaavalle työnjohtajallemme esittämästäni selvityspyynnöstä. Selvityspyyntö koski tuolla kertaa talomme maanvaraisen betonilaatan ja sokkelin välisiä lämmöneristyksiä.

Lähetin selvityspyynnön Jarmo Kekille 17.2.2014 ja annoin hänelle kaksi viikkoa aikaa antaa selvityksensä. Kuten arvata saattaa, selvitystä ei edelleenkään ole saatu. Aikaa Jarmo Kekillä on ollut jo kaksitoista viikkoa. Rakennusvalvontakin on patistellut Jarmo Kekkiä pariin otteeseen aiheesta – mutta tuloksetta. Tietojeni mukaan Jarmo Kekki ei ole vaivautunut vastaamaan rakennusvalvonnallekaan yhtään mitään.

Joka tapauksessa nyt on jo selvää, ettei Jarmo Kekillä ole aikomustakaan antaa pyydettyä selvitystä. Tässä tilanteessa minulle ei jää juurikaan vaihtoehtoja ja näin ollen joudun jälleen kääntymään tavarantarkastajan puoleen. Olen ollut yhteydessä tavarantarkastajaan ja kyseisten eristeiden asennustyön osalta tullaan järjestämään tavarantarkastustilaisuus. Kutsut tavarantarkastustilaisuuteen on lähetetty tänään 9.5.2014 ja itse tarkastustilaisuus pidetään viikolla 21. Kun selvitystä ei kerran saada helpolla, niin haetaan se sitten vaikeamman kautta.

Tällä kertaa tarkastustilaisuudesta tuleekin aika hankala, koska kyseiset eristykset ovat vähän hemmetin ikävästi piilossa. Mutta eiköhän ammattilaiset keksi jonkin keinon, jolla niiden asennuksen asianmukaisuus saadaan tarkastettua riittävällä luotettavuudella. Ja onhan meillä jonkin verran myös kuvamateriaalia näistä eristeasennuksista. Olennaisinta on kuitenkin se, että Jarmo Kekki on allekirjoituksellaan varmentamiensa asiakirjojen mukaan tarkastanut nämä eristykset ja todennut ne määräysten ja suunnitelmien mukaisiksi. Jarmo Kekillä on siis oltava tieto siitä kuinka eristykset on asennettu. Ja tämä tieto täytyy nyt minunkin saada.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä selityksiä tällä kertaa kuullaan ja mitä minä olen tässä asiassa tehnyt väärin. Riidanhaluistahan tämä Jarmo Kekin mielestä tietenkin on, mutta se kortti on ikään kuin jo käytetty ja täksi kerraksi pitäisikin löytyä jotain muutakin. Sanoisin, että on myös vähän turha rutista siitäkään, että tarkastustilaisuus olisi ollut vältettävissä.

Tästä aiheesta lisää tarinaa tarkastustilaisuuden jälkeen.


4 kommenttia:

 1. "Selvityspyyntö koski tuolla kertaa talomme maanvaraisen betonilaatan ja sokkelin välisiä lämmöneristyksiä.........selvitystä ei edelleenkään ole saatu."

  Ehkä jotain on mahdollisesti pielessä, ja sen takia selvitystäkään ei ole saatu? Tai jos kaikki olisi kunnossa, helppohan se olisi kait ollut selostaa, että kaikki on okei ja kertoa miksi kaikki on okei.

  Nyt jos asiat on pielessä, niin sitten pahin skenaario on kait se, että jossain on kylmäsilta? Onko näistä kohdista otettu lämpökamerakuvaa, ja onko sellainen helppo ottaa? Jolloin jos lämpökamerakuvia ei vielä ole, kannattaisiko tavarantarkastajan odotella esim. syksyyn saakka, sitä ennen suorittaa lämpökuvaus, ja sen perusteella sitten tavarantarkastuksessa tarkemmin päättää ne tutkimuskohdat, joista asiaa ehkä yritetään selvittää? Pitääkö tässä nyt sitten purkaa puoli taloa, ennen kuin asiaan saadaan selvyyttä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paha mennä sanomaan, miksi selvitystä ei ole saatu. Ainoat mahdolliset vaihtoehdot ovat mielestäni se, että jotakin on tosiaankin pielessä, kuten mainitsit, tai se, että Kekillä ei ole harmaintakaan aavistusta siitä, miten eristykset on asennettu. Tiedä sitten, kumpi on pahempi vaihtoehto.

   Ensimmäisessä vaihtoehdossa alkaisi olemaan jo aikamoista asiakkaan kusetusta. Mutta toisaalta, niin on kyllä toisessakin vaihtoehdossa. Jos virheitä sattuu löytymään, niin kummassakin tapauksessa on kyseessä selkeä laiminlyönti ja aika paljon enemmänkin. Tai no, ei niitä virheitäkään tarvitse välttämättä löytyä.

   Itse veikkaisin kokemusten perusteella, ettei Kekillä ole tietoa siitä, miten eristykset on asennettu. Näin ollen hän ei tietenkään voi selvitystäkään antaa. Parempi olla vaan ihan hiljaa ja odotella, mitä asiasta mahdollisesti selviää ja keksiä sitten niihin sopivat selitykset. Aivan kuten hän on toiminut tähänkin saakka. Jokainen normaaliälyinen tietysti ymmärtää, mitä tämä toimintamalli tarkoittaa tarkastuksen suorituksen suhteen.

   Selvityspyynnössäni esitin kysymykset siten, että niihin pystyy vastaamaan tyyliin: toteutettu suunnitelman mukaisesti / kts. ed. vastaus. / 10.5.2011. Vastaamiseen ei olisi kulunut paria minuuttia pidempään – ei edes yksisormijärjestelmällä – joten sen suuremmasta vaivasta vastaamisessa ei ole kysymys.

   Lämpökamerakuvaus ei oikein enää näin lämpimillä keleillä onnistu. Sen suhteen pitäisi odotella seuraavaan talveen ja mieluusti vielä vähän kovempiin pakkasiin. Ikävä kyllä minulla ei ole aikaa, eikä muutenkaan mahdollisuutta odotella sinne saakka. Tähän asiaan täytyy saada jonkinlainen selvyys mahdollisimman pian. Ennen kaikkea minä haluan Kekiltä selityksen siihen, miten eristykset on asennettu, onko ne tarkastettu ja jos on, niin milloin. Sitä en osaa sitten sanoa, että kuinka suuriin toimenpiteisiin tarkastustilaisuudessa päädytään. Toimenpiteet riippuvat tietysti pitkälti siitä, mitä vastauksia saamme avoimiin kysymyksiin. Joitain viitteitä eristysten asennuksesta meillä jo on, mutta en voi niistä sanoa yhtään tämän enempää ennen tarkastustilaisuutta. Ymmärtänet syyn.

   Mutta eiköhän tähänkin asiaan selvyys vielä saada. Odotellaan.

   Poista
 2. Porareikätutkimuksista oli jo aiemmin puhetta, joskin ihan toisessa yhteydessä. Tuli mieleeni, että voisiko porata sellaisen reiän (ja kuinka suuri halkaisijaltaan sen reiän pitäisi vähintäänkin olla?), jotta sinne reikään voi laittaa kuitukameran, jonka kautta sitten näkee mitä se rakenne on syönyt. Sekin on sitten vähän arpapeliä, että mihin kohtaan porailee näytereikiä, koska lämpökamerakuvauksia ei nyt enää vissiin ehdi tehdä. Ainut olisi sitten sellainen, että jos tulisi kylmä yö, ja jos vuokraa kameran ja viitsii nousta aamuyön tunteina kuvailemaan, niin ehkä jotain tuloksia voisi vielä saada - tai sitten ei.

  Kuitukameratutkimuksista mm. tässä linkissä lisää:

  http://www.rekagrupp.com/fi/tutkimukset (suomen kieliset versiot sivuista löytyy, mutta linkki vie Pärnuun)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reiän poraaminen on tietysti yksi mahdollinen vaihtoehto, eikä reiän mikään valtava varmaankaan tarvitsisi olla. Itsellänikin on jonkinlainen halpa (mutta toimiva) endoskooppi, jonka kamerapää on muistaakseni 10 mm halkaisijaltaan. Tuonkaan kanssa reiän ei tarvitsisi olla kuin hieman suurempi. Mutta tuo ei ole mikään paras mahdollinen systeemi ahtaiden reikien tutkailemiseen.

   Oikeiden paikkojen löytäminen onkin sitten hieman hankalampi juttu, koska lämpökamerasta ei taida näillä keleillä olla enää juurikaan apua. Ellei sitten kuvaile hiljaisina aamuyöntunteina, kuten ehdotit. Täytyy miettiä asiaa. Täytyy käydä myös läpi noita vanhempia lämpökamerakuviakin, jos niistä vaikka löytyisi jotakin apua asiaan. Sitä en sitten tiedä, kuinka pitkälle tuossa tarkastuksessa lopulta mennään. Toimenpiteet riippunevat aika pitkälle entisen vastaavan työnjohtajan näkemyksistä eristysten toteutuksen suhteen.

   Voi toki olla, ettei tarkastuksessa saada asioihin mitään lopullista selvyyttä, mutta jatkotoimenpiteet saataneen varmasti sovittua. Eipä tässä oikein auta kuin odotella, mitä tuleman pitää.

   Linkittämäsi palvelu ei näytä toimivan. PHP:n päivitys on ilmeisesti jäänyt tekemättä julkaisualustan päivityksen yhteydessä.

   Poista