11.4.2014

Lämmöneristys - Osa ties mikä "Paskanmarjat, ihan normilämpö se on..."

No niin, takaisin sorvin ääreen. Viime kerralla tarinoin laskutuksen ihmeellisistä kiemuroista ja tällä kertaa jostakin ihan muusta. Laskutuksesta kyllä seuraa vielä tarinaa jatkossakin, koska siinäkin on ollut matkan varrella yhtä sun toista epäselvää. Mutta tällä kertaa ajattelin tarinoida ihan uudesta asiasta. Tai no, ei itse asia ole meidän talomme kohdalla mitenkään uusi, mutta tämän kertaisen tarinan havainto on. Kysymys on lämpöeristyksistä ja viimeisimmästä havainnosta niihin liittyen. Pahoittelen jo heti kättelyssä, että tästä tarinasta tulee oikeastaan vain tiiseritarina, enkä voi itse havainnosta kovinkaan paljoa kertoa. Syy tähän on yksinkertaisesti se, etten halua antaa tietyille lukijoille mitään tarkempaa informaatiota asiasta, ennen kuin saan heiltä asiaan kirjalliset tai muutoin dokumentoidut selvitykset. Mutta havainto on kuitenkin sellainen, etten millään malta olla kertomatta siitä edes jotakin.


Olen aikaisemmissa tarinoissani kertonut talomme lämpöeristyksissä havaituista lukuisista ongelmista. Ongelmien määrä on jo sinällään ihme, varsinkin kun muistetaan se, että meillä on ollut vastaava työnjohtaja, jonka vastuulle lämpöeristysten tarkastaminen kiistatta kuuluu ja joka on oman, johtavalle rakennustarkastajalle antamansa ilmoituksen mukaan pyrkinyt toimimaan kohteessa erityisen tunnollisesti – ja minun erityispiirteeni huomioiden. Ongelmien perusteella väittäisin olevan vähintäänkin kohtuullista epäillä, että pyrkimys on jäänyt lähinnä hetken lämmittävän märän unen tasolle. Enkä muuten edelleenkään tiedä, mitä Jarmo Kekki tarkoittaa minun erityispiirteilläni. Täytynee varmaan puuttua tähänkin asiaan muiden asioiden käsittelyn yhteydessä. No, vastaavan sankarimme mukaan lämpöeristykset on tarkastettu lukuun ottamatta yläpohjan eristyksiä.

Kuva 1. Saunan peränurkka.
Sauna on ollut yksi niistä kohdista talossamme, jossa on ollut todella vakavia ongelmia lämpöeristysten kanssa. Näistä olen kertonut aiemmissa tarinoissa enemmän ja tarkemmin, enkä puutu niihin sen suuremmin tässä tarinassa. Mutta otanpa esiin yhden kohdan saunastamme. Oheisessa kuvassa näkyy saunamme peränurkka, jossa havaitsin jo talvella 201112 vakavan lämpövuodon. Kyseinen lämpövuotokohta, kuten muutkin, on tuon jälkeen todettu useamman asiantuntijan toimesta ja myös hyväksytyn tavarantarkastajan toimesta. Lämpövuoto on luonnollisesti dokumentoitu myös saunan höyrynsulkujen tavarantarkastuskertomukseen. Lämpökamerakuvan perusteella voidaan todeta, että nurkassa on kovimmilla pakkaskeleillä lämpötila ikävästi pakkasen puolella. Muistaakseni ulkolämpötila oli noin -18 °C silloin, kun nuo kuvat otin.

Kuva 2. Lämpömittarin
anturi kannatinriman
aukossa.
Seuraavassa kuvassa (kuva 2) näkyy samainen nurkka sen jälkeen kun purin saunan kattopaneloinnin ja hieman SPU-levyjen kannattimia. Katonrajassa näkyy pieni aukko, jonka kohdalla yksi poistamistani kannatinrimoista oli. Laitoin saunaan lämpömittarin ennen tavarantarkastustilaisuutta siten, että itse mittari oli saunan lauteella ja mittarista lähtevä ulkolämpötilan anturi kuvan yläreunassa näkyvässä aukossa. Tavarantarkastustilaisuuden aikana ulkolämpötila oli noin 0 °C ja kyseisen aukon kohdalla oma mittarini näytti 6,7 °C lukemaa. Sisälämpötila oli mittarini mukaan 20,7 °C. Tavarantarkastajan lämpökameralla aukosta mitattiin 4,9 °C minimilämpötila. Oheinen kuva on puolestaan otettu ennen tavarantarkastusta maaliskuussa 2013 ja tuolloin ulkona taisi olla raaka -6,4 °C pakkanen. Anturin kohdalla ei ollut juuri tämän lämpimämpää.

Mittarini on ollut saunassa suunnilleen samoilla sijoillaan aina tavarantarkastuksesta lähtien ja totesin tässä päivänä eräänä, että lämpötila oli aukon kohdalla mittarin mukaan 17,6 °C, kun ulkona oli samaan aikaan noin 7,6 °C. Sisälämpötila oli puolestaan mittarin mukaan alalauteen korkeudella noin 21,9 °C. No, eihän tässä mitään. Mehän tiesimme, että tuossa on vakava lämpövuoto.

Kuva 3. Mysteerimittari.
Mutta se, mikä minut yllätti, oli seuraavassa kuvassa (kuva 3) näkyvän, toisaalla sijaitsevan lämpömittarin osoittama ulkolämpötila. Mittarin ulkolämpötila-anturi on talossa sisällä ja siitä huolimatta mittari näyttää ulkolämpötilaksi 15,1 °C. Sisälämpötila, noin metrin päässä anturista, on niinkin korkea kuin 23,2 °C. Ja kyllä, kyseisen mittarin ulkolämpötila-anturi on taatusti talon sisäpuolella ja vieläpä taatusti kaikkien lämpöeristeiden ja höyrynsulkujenkin sisäpuolella. Jos en aivan väärin laskenut, niin lämpötilaindeksiksi TI tulee noilla luvuilla noin 48 %, joka ei käsittääkseni yllä edes välttävälle tasolle. Ja jos näin on, niin tämä ei ole millään muotoa hyväksyttävissä. Ja ihan tarkennuksena vielä se, että meillä on täyslämmitys päällä kaikkialla talossa, eli mitään osaa talosta ei siis pidetä ns. puolilämpimänä.

Olen niin ilkeä, etten kerro vielä sitä, että missä tuo anturi on. Mutta sen verran voin sanoa, että se on todella v-mäisessä paikassa ajatellen sitä, että tuon suhteen pitäisi ryhtyä korjaustoimenpiteisiin. Mutta toisaalta, jos tuossa on oikeasti ongelma, niin korjaustöihin on pakko ryhtyä.

Mutta, pitääkö tuon vuoksi huolestua? Minä en osaa sanoa, minä kun en ole alan ammattilainen. Täydellisenä maallikkona sanoisin kuitenkin, ettei tuo oikein vaikuta hyvältä hommalta. Tuon anturin kohdallahan lämpötila on kuvan ottohetkellä 2,5 °C astetta vähemmän kuin saunan nurkassa, jossa tiedämme lämpötilan laskevan reilusti pakkasen puolelle kovemmilla pakkaskeleillä. Tuon perusteella voisi kuvitella, että myös tässä kohdassa lämpötila laskee hyvinkin pakkasen puolelle kovemmilla pakkaskeleillä tai ainakin hyvin paljon alhaisemmaksi, kuin mitä se nyt on. Ja se ei ole hyvä juttu se. Tuossa paikassa se ei todellakaan ole hyvä juttu. Vaan eipä taida muu auttaa, kuin ottaa ja selvittää, että mistä tässä oikein on kysymys. Itse epäilen hyvin vahvasti, että lämpöeristyksissä saattaa olla edelleenkin jotakin pielessä. Ja tähän voinkin vastata itse itselleni, että: No shit, Sherlock.

Ikävä homma tässä on se, että tulin havainneeksi asian vasta näin myöhään keväällä. Just niin, mitään muuta ikäväähän tässä ei olekaan. Mutta säiden puolesta ikävä homma on se, ettei enää ole kunnon pakkasia, eikä pakkasia ylipäätäänkään pidempiä ajanjaksoja. En siis pystyne enää tänä keväänä selvittämään sitä, kuinka alas lämpötila tuossa kohdassa laskee kovemmilla pakkasilla tai pidempien pakkasjaksojen aikana. Mutta tämänhetkisen tiedon perusteella olen aika varma siltä, että lämpötila laskee pidempiaikaisilla pakkasjaksoilla kastepisteeseen tai jopa sen alle. Kastepistehän keikkuu suunnilleen 12 °C kieppeissä, jos huoneilman suhteellinen kosteus on sen normaalin 50 % luokkaa ja sisälämpötila tuon kuvassa 3 näkyvän 23 °C luokkaa.

Kuva 4. Mittaustulokset.
Olen viime päivinä kirjaillut ylös mittareiden lukemia päivittäin muutamaan kertaan ja oheisessa kaaviossa näkyy näiden viime päivien aikana kirjaamani lukemat. Ensimmäinen lukema on viime lauantailta (5.4.2014) ja viimeinen on otettu tänään alkuillasta 11.4.2014). Mittareiden kohdilla sisälämpötilat ovat pysytelleet suunnilleen parin asteen sisällä ja esimerkiksi mysteeripisteen vieressä lämpötila on vaihdellut 21,6–23,3 °C välillä.

Tiedä sitten, miten noita pitäisi loppujen lopuksi tulkita. Mutta eihän ne nyt oikein hyviltä näytä. Niin saunan kuin tuon mysteeripisteenkin lämpötilat seuraavat selkeästi ulkolämpötilaa, mutta mysteeripisteen kohdalla vaihtelu on maltillisempaa kuin saunan kohdalla. Tai itse asiassa tuossa lienee kysymys siitä, että ulkolämpötilan vaikutus näkyy mysteeripisteen lämpötilassa suuremmalla viiveellä kuin saunan mittauspisteessä. Tämä taas aiheuttaa sen, ettei lämpötila ehdi laskea mittauspisteessä yön aikana alemmaksi. Tilanne olisi varmasti toinen, jos ulkolämpötila olisi pakkasen puolella pidempiä ajanjaksoja. Mitään tieteellisen tutkimuksen kriteerejä nämä mittaukseni eivät tietenkään täytä, mutta antavatpahan hieman osviittaa siitä, miten lämpötilat käyttäytyvät kyseisissä mittauspisteissä. Lämpötilaindeksi vaihtelee mysteeripisteessä välillä 46–71 %, eikä nuo ole käsittääkseni hyväksyttävissä rajoissa.

Toistaiseksi en pysty varmuudella sanomaan, mistä tässä loppujen lopuksi on kysymys, mutta jonkinlainen käsitys minulla kuitenkin on. Alan terävimmät ammattilaiset tulevat varmasti olemaan eri mieltä kanssani, mutta minun näkemykseni mukaan uudessa, lämmitetyssä talossa ei saa missään olla moisia lämpötiloja kuin mitä tuossa mysteeripisteessä on – ei sitten niin missään sopukassa. Jos ulkolämpötila on reilusti yli 8 °C ja sisällä on mittauspisteessä noin 15 °C, niin eihän se oikein asialliselta vaikuta.

Mutta eipä tässä kai taas auta muu kuin ryhtyä selvityspuuhiin. Saatana. Arvatkaa vituttaako?

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoisia tekstejä! Näin säntillinen perehtyminen rakennusfysiikkaan, mittausmenetelmiin ja rakenneratkaisuihin koskien havaittuja virheitä osoittaa kyllä että sinua ei voi enää täydellisenä maallikkkona niin kuin itseäsi kutsut.

    VastaaPoista