9.8.2014

Rakennusliikkeitä - "Hei me rakennetaan! Eiku, ei me rakennetakaan."

Tällä kertaa ajattelin kertoa jostakin ihan muusta kuin meidän omasta projektistamme. Rakentamisen parissa toki pysytään tässäkin tarinassa, mutta asia liittyy enemmän entisen konsulttimme uusiin kuvioihin. Jostakin syystä niissäkin tuntuu olevan jos jonkinlaista mielenkiintoista kiemuraa. No, tuskinpa tämä ketään muuta minun lisäkseni kiinnostaa, mutta kirjoitanpa asiasta siitä huolimatta. Minunhan tämä blogi on.

Olen aiemminkin maininnut, että entinen konsulttimme Jarmo Kekki on siirtynyt ainakin osittain konsultointihommista vähän suurempiin kuvioihin. Jarmo Kekki perusti keväällä 2012 JAK Talot Oy:n ja on toiminut sen perustamisesta saakka yrityksen toimitusjohtajana että hallituksena. Yrityksen toiminta on siis aikalailla täysin Kekin omassa hallussa, mutta yhtiön osakkeita on tietojeni mukaan muillakin tahoilla.

JAK Talot Oy aloitti vuonna 2012 myös ensimmäisen projektinsa Tampereen Annalaan. Annalaan yritys rakensi Tampereen kaupungin omistamalle tontille viiden paritalon kompleksin. Kohde valmistui muuttokuntoon kesällä 2013. Tämän jälkeen asioissa onkin sitten tapahtunut jonkin verran muutoksia. Muun muassa JAK Talojen verkkosivut (www.jaktalot.fi) ovat poistuneet eetteristä ja hallituksen varamiehityksessäkin on tapahtunut poistuma.

Kuva 1. Vuoreksen kohde.
Rakentajana JAK TAlot Oy.
(lähde: www.jaktalot.fi)
Annalan esikoiskohteen jälkeen JAK Talot on jatkanut täydellä höyryllä eteenpäin ja valmistellut yrityksen toisen kohteen rakentamista Tampereen Vuorekseen. Toinen kohde on tullut ennakkomarkkinointiin jo vuonna 2013, mutta jostakin syystä höyry näyttäisi loppuneen kesken ja matka tyssänneen jo alkumetreillä. Yhden selityksen mukaan kohteen rakennustöiden aloitusta siirrettiin vähäisen, tai pikemminkin olemattoman, varaustilanteen vuoksi. Rakennustöiden aloituksen siirtymisen vuoksi myös kohteen ennakkomarkkinointi lopetettiin kesällä 2013.

Sekä Annalan että Vuoreksen kohteiden tontit ovat Tampereen kaupungilta vuokrattuja tontteja. Vuoreksen kohteen tontti on 28.3.2013 annetulla päätöksellä varattu JAK Talot Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun. Varausaikaa on myöhemmin jatkettu aina 31.3.2014 saakka. Varsinainen vuokrasopimus tontista on allekirjoitettu lopulta kesäkuussa 2014. Hieman yllättäen vuokrasopimuksen toisena sopimusosapuolena ei olekaan JAK Talot Oy (perustettavan yhtiön lukuun) vaan ihan toinen yhtiö.

Kuva 2. Vuoreksen kohde.
Rakentajana Cava Rakennus Oy.
(lähde: www.kiinteistomaailma.fi)
Vuoreksen kohteen ennakkomarkkinointia jatkettiin jälleen alkuvuodesta 2014. Tällöin suunnitelmiinkin oli tullut pieniä muutoksia ja nyt rivitalon kaikki huoneistot olivat samankokoisia. Suurempi muutos oli se, että tällä kertaa rakentajaksi olikin nimetty Cava Rakennus Oy. Moista yritystä ei kuitenkaan ole ollut olemassakaan siinä vaiheessa kun kohteen markkinointi aloitettiin tauon jälkeen uudelleen. Cava Rakennus Oy on rekisteröity vasta 18.6.2014, eli vasta muutama kuukausi sen jälkeen kun ennakkomarkkinointi aloitettiin uudelleen. Kohdetta on näin ollen markkinoitu ainakin parin-kolmen kuukauden ajan siten, ettei myynti-ilmoituksessa ja -esitteessä mainittua rakentajaa ole ollut olemassakaan. Voisikohan tuossa puhua jo himpun verran harhaanjohtavasta markkinoinnista?

Cava Rakennusta ei suinkaan ole polkaistu pystyyn tyhjästä, vaan jo olemassa olevan osakeyhtiön nimi on muutettu Cava Rakennus Oy:ksi. Tämä olemassa oleva yritys ei kuitenkaan ollut JAK Talot Oy, vaan Lempäälän Kullero Oy. No, eihän tässä mitään, hommahan näyttäisi pysyvän ns. suvussa. Jos joku – yhtä likaisen mielikuvituksen omaava kuin minä – ihmettelee tuota Kullero-nimeä, niin kullero on kukka.

Toukokuun alkupuolella 2014 kaupungille on esitetty anomus, että Vuoreksen tontti vuokrattaisiinkin JAK Talojen sijaan Lempäälän Kullerolle perustettavan yhtiön lukuun. Näin on myös tehty ja 15.5.2014 tehdyn päätöksen mukaan tontti on päätetty vuokrata Lempäälän Kullero Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun. Yhtiön nimenmuutoskin on varauspäätöksen mukaan ollut tällöin jo vireillä. Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterin mukaan näin ei ole ollut, mutta mitäpä me pienistä. Tontin vuokrasopimus on allekirjoitettu alkukesästä ja toisena sopimusosapuolena on Cava Rakennus Oy:n prokuralla Jarmo Kekki.

Tämä ei liity varsinaiseen aiheeseen, mutta Cava Rakennuksen rekisteriotteeseen yhtiön toimialaksi on rekisteröity muiden muassa sairaanhoitopalveluiden tuottaminen ja konsultointi... Ei helvetti, eihän tuota uskalla edes ajatella.

JAK Talot Oy:n aloittama projekti on siis siirretty uudelle yritykselle. JAK Talot Oy on huolehtinut projektin suunnittelusta ja valmisteluista, mutta projektin saattaa loppuun Cava Rakennus Oy, joka mitä ilmeisimmin poimii myös kaikki projektin hedelmät. Olisikin kiva tietää, minkälaisella sopimuksella projekti on siirretty Cava Rakennus Oy:lle. Ihan tuosta vaanhan se ei ole voinut siirtyä. Jonkinlainen vastike JAK Talojen on siitä täytynyt saada – muutenhan siitä ärähtäisi jo verokarhukin. Minä en rakennusalan katteista ja tuotoista tiedä mitään, mutta kuvittelisin, että tässäkin tapauksessa projekti on sen verran mittava, että siitä on luvassa jo ihan kohtuullinen voitto rakennuttajalle. Ja nythän tämä näyttää vähän siltä, että JAK Talot jää osakkaineen nuolemaan näppejään projektin voitoista.

Mutta miksi ihmeessä JAK Talot ei vie aloittamaansa projektia loppuun ja miksi projekti on pitänyt siirtää toiselle yritykselle? Omaan silmään tämä vaikuttaa todella oudolta liiketoiminnalta. Aivan kuin projektista saatavia hedelmiä ei haluttaisikaan JAK Talot Oy:lle. Viimeisen tilikauden tilinpäätöskään ei tätä vaikutelmaa ainakaan hälvennä. Omituista.

Asia on mielenkiintoinen myös ihan normaalin yritystoiminnan ja yhtiön johdon velvollisuuksien kannaltakin. Osakeyhtiölakihan (OYL 1 luku, 8 §) sanoo johdon tehtävästä aika selvästi:
”Yhtiön johdon on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua.”
Yhtiön etu on jotakuinkin yksiselitteisesti se, että yhtiö tuottaa voittoa. Voidaanko yhtiön etuna pitää sitä, että yhtiön johto luovuttaa – mitä todennäköisimmin voittoa tuottavan – investoinnin toiselle yhtiölle? Itse en ainakaan pysty näkemään mitään etua tässä, ellei toinen yhtiö ole sitten tarjonnut projektista huomattavan hyvää korvausta. Mutta siinähän ei olisi taasen järjen hiventäkään. No, jos yhtiön johdon tekemät liikkeet eivät joidenkin osakkaiden mielestä ole yhtiön edun mukaisia, niin osakkaillahan on toki jo ihan osakeyhtiölainkin puitteissa mahdollisuudet puuttua tilanteeseen.

Seuraava mielenkiintoinen kysymys onkin sitten se, mitä JAK Talot Oy:lle tapahtuu tulevaisuudessa? Kenties toiminta jatkuu myöhemmin ihan normaalisti tai sitten ei. Saapa nähdä.


6 kommenttia:

 1. Hyvä että joku on päättänyt viedä tällaiset vedätykset loppuun saakka. Tässä blogissa on avoimutta ja asiat on esitetty kiistattomien dokumenttien ja faktojen kanssa. Ei siis voida syyttää räksyttämisestä.Tällaisia Kekin kaltaisia rahastajia on varmasti paljon muitakin. Tämä rohkaisee samalla muitakin taistelemaan oikeuksistaan.On sääli että Kekin kaltaiset mestarit saavat väsytys- tai luovutusvoiton lähes aina. Kekin arvostus lähiympäristössään on varmasti nolla, ainakin Hän on ollut jo vuosia yleinen vitsin aihe tietyissä Hänet tuntevissa piireissä. Harmillista että en tähän vaiheeseen näe voivani kirjoittaa omalla nimelläni. Luulen kuitenkin, että otan blogin kirjoittajaan yhteyttä henkilökohtaisesti lähiaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tosiaankin päättänyt katsoa tämän asian loppuun saakka. Enhän minäkään sentään suostu tällaista paskaa määräänsä enempää nielemään.

   Olen pyrkinyt siihen, että kaikki esittämäni asiat perustuvat faktoihin ja näyttöihin. Olen pyrkinyt myös siihen, että tuon asiat taustoineen esiin vähän laajemmin, kuin vain toteamalla jonkin asian. Tällä olen taas yrittänyt antaa lukijoille mahdollisuuden muodostaa laajempi kuva aiheesta ja tapahtumista ja arvioida myös itse sitä, mitä on tapahtunut. Näistä on sitten seurannut se ikävä piirre, että tarinoista on tullut aika pitkiä. Mutta ilmeisesti niitä on kuitenkin jaksettu lukea, näin ainakin olen päätellyt kommenteista ja muista saamistani viesteistä.

   Jos tämä blogi auttaa yhtäkin perhettä välttämään tällaiseen tilanteeseen joutumisen ja rohkaisee taistelemaan oikeuksiensa puolesta niitä, jotka ovat enemmän tai vähemmän vastaavassa tilanteessa, niin silloin blogi on täyttänyt tehtävänsä. Ikävä kyllä taidat olla aivan oikeassa siinä, että nämä Kekit saavat liian usein nimenomaan väsytys-/luovutusvoiton näissä asioissa. Meidänkin tapauksessamme Kekki on pyrkinyt juuri siihen, että minä säikähtäisin, väsyisin ja luovuttaisin. Kaikkia asioita viivytetään, selitellään kaikenlaista paskaa, mihinkään asiaan ei anneta selvää vastausta, väännellään asioita ja niin edelleen. Mutta enpä väsynyt, enkä luovuttanut. En, kyllä minä nyt vaan katson tämän loppuun saakka. Loppujen lopuksi tämä asia on kuitenkin siinä mielessä helppo, että minun tarvitsee ainoastaan kertoa, miten asiat ovat ja miten ne ovat menneet. Minun ei tarvitse selitellä ja keksiä yhtään mitään. Vastapuolen tilanne on taas hieman päinvastainen.

   Tavallaan ajattelen, että tässä on myös vähän laajemmastakin asiasta kysymys, kuin ainoastaan meidän tapauksestamme. Oman kokemuksen perusteella rakennushankkeiden vastuut ovat vähintäänkin epäselviä ja tähän olisi hyvä saada vähän lisää selvyyttä jo ihan muidenkin hankkeita ajatellen. Itseäni kiinnostaa aika lailla myös rakennusvalvonnan vastuu ja ylipäätään rooli rakennushankkeissa. Siihen kun ei näköjään kukaan pysty antamaan selvää vastausta. Hämmästyttävintä on se, ettei rakennusvalvonnallakaan tunnu olevan hajuakaan siitä, mikä heidän roolinsa ja vastuunsa on. Mutta mitä ilmeisimmin tähän kysymykseen täytyy hakea vastaus eduskunnan oikeusasiamieheltä tai mahdollisesti AVIlta.

   Mutta minä kyllä ymmärrän oikein hyvin niitä, jotka luovuttavat taistelun ja tyytyvät siihen, että asian saa edes jollakin tapaa pois päiväjärjestyksestä. Elämä ei nimittäin ole mitenkään erityisen ratkiriemukasta tällaisen taistelun keskellä – päinvastoin. Minä irtisanoin Kekin jo liki kolme vuotta sitten, eikä asiassa ole päästy vielä edes käräjille. Tätä on siis kestänyt jo vuosia, eikä loppu häämötä ihan lähitulevaisuudessa. Asioiden selvittämiseen ja setvimiseen on mennyt valtavasti aikaa ja voimia. Kävipä asiassa miten tahansa, niin loppujen lopuksi me jäämme tässä tappiolle. Tästä on kärsinyt ja kärsii niin perhe, työt ja kuin myös minä itse. Se syö rotan lailla, että tämä asia on vienyt liikaa perheelle ja ennen kaikkea lapsille kuuluvaa aikaa. Ja se on asia, jota ei korvaa mikään rahasumma. Kyllä, minä ymmärrän oikein hyvin, etteivät kaikki lähde tälle tielle. Mutta toisaalta, tällainen touhu ei myöskään koskaan lopu, jolleivat jotkut tee asioille jotakin. Tällä kertaa se olin sitten minä, jolla kävi paska säkä ja sain sen lyhimmän tikun. Voittajia ovat ne, jotka vaikkapa tämän blogin avulla osaavat pysyä kaukana alan ”kekeistä”.

   En uskalla oikein julkisesti kommentoida mitään tuohon, mitä kirjoitit Kekin arvostuksesta lähipiirissä ja hänet tuntevissa piireissä. Mutta sen perusteella, mitä keskusteluissa esimerkiksi muutamien urakoitsijoiden kanssa on tullut esiin, niin en voi kirjoittamaasi millään muotoa kiistääkään. Uskon sanaasi.

   Toivon todellakin, että otat minuun yhteyttä henkilökohtaisesti. Olen nimittäin jotakuinkin varma siitä, että keskustelusta tulisi mielenkiintoisa ja antoisa. Jään malttamattomana odottamaan yhteydenottoasi.

   Lopuksi vielä suuret kiitokset kommentistasi.

   Poista
 2. Hahaa. Anonyymit sielunveljet kokoontuvat.
  Kekistä pakko kertoa yksi erikoinen piirre. Hän tekee ilmeisesti hyvän ensivaikutelman moniin. Vasta kun oppii tuntemaan, alkaa miehen todellinen luonne paljastumaan. Ja maailma on pieni: juuri itkin meidän (ikuisuus)projektistamme kaverilleni ja eikös hänkin ollut törmännyt Kekkiin. Varoittelinkin tekemästä syvällisempää tuttavuutta Kekin kanssa. Pelottava ajatus olla Kekin kaveri;)

  terveisin,
  Se aiemmin projektiaan kironnut Anonyymi, joka jatkossa käyttää merkintää -T

  -T

  PS. itse aiheesta: Yleensä tällaisiin konkeroihin törmää, kun pyritään peittelemään jotain tai ehkäpä veronkierrossa. Tai ehkäpä haluttu päästä huonon maineen omaavasta nimestä eroon. Vaikea sanoa, mutta kuulostaa pahaenteiseltä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve T,

   Täytyyhän anonyymeillä sielunveljillä jokin paikka olla, missä vaihtaa ajatuksia, ja täällähän se onnistuu hienosti – anonyymisti kaikilta muilta paitsi minulta tietenkin.

   Olet täysin oikeassa siinä, että ensivaikutelma hämää pahasti ja antaa positiivisen vaikutelman kaikkine mainospuheineen ja lupauksineen omasta ja palveluidensa erinomaisuudesta. Kaikki mainospuheet ja lupaukset olivatkin näin jälkikäteen tarkasteltuna katteettomia ja vähintäänkin reilulla kertoimella. Oikea persoona tulee esiin vasta ajan myötä, eikä välttämättä sittenkään, jos kaikki sattuu jostakin ihmeen syystä menemään hyvin. Siinä vaiheessa, kun pitäisi olla selkärankaa ja kantaa vähän vastuutakin, niin paljastuukin sitten se ihan todellinen persoona. Näinhän meidänkin kohdalla juuri kävi.

   Vaimollani on parinkymmenen vuoden kokemus ihmisten kanssa työskentelystä, sen tarkemmin alaa erittelemättä, ja vaimo kyllä esitti omat epäilyksensä jo heti neuvotteluvaiheessa. Mutta eihän sitä mies näin isoissa asioissa vaimoaan kuuntele. Ja nyt sitten korpeaakin aika lailla, etten edes kerran kuunnellut ja uskonut vaimoa. Osittain tähän vaikutti tietysti se, että meillä on tuo aiemmin mainitsemani kytkös, enkä todellakaan uskonut, että Kekki kehtaisi vedättää näin. Mutta, kyllähän se vaan perkele kehtasi.

   Olen saattanut itsekin antaa muutamille eri tahoille oman arvioni Kekin kyvyistä ja tavoista hoitaa asioita. Ei varmaankaan tule järisyttävän suurena yllätyksenä, etten ihan varauksetta ole suositellut. Kekki kaverina – ei kiitos. Onneksi minun ei tarvitse enää pätkääkään murehtia siitä, että Kekki olisi kaverini. Mieluiten olisin toki tuntematta heppua lainkaan.

   Minulla on toki oma näkemykseni siitä, miksi tuo projektin siirto on tehty. Uskoisin myös olevani siinä aika tarkasti oikeassa. Blogin kannalta siinä vaan mennään ikävästi alueelle, josta en voi täällä sen enempää huudella. Mutta asian voi jokainen asiasta kiinnostunut selvittää itsekin aika helposti – jos ei muuten, niin ainakin kysymällä minulta.

   Poista
  2. Liityn näihin anonyymien sielunveljien joukkoon. Mekin pääsimme nauttimaan herra Kekin oivallisista konsultointi palveluista. Onneksemme (toistaiseksi) ainoaksi tappioksi jäi kohtuullisesti venyttynyt budjetti. Myyntipuheet ovat miehellä kyllä kohdallaan. Meille hiipi kyllä epäilys herran tavoista hoitaa asiat jo ennen kuin varsinainen projekti oli alkanut ja tein jonkin verran taustaselvittelyä, tuolloin vaan mitään ei tullut pintaan. Kekki sai meidät vakuuttumaan, että homma hoituu (siinä se on kyllä taitava) ja projekti jatkui.
   Törmättiin projektin aikana melko moneen asiaan mikä meitä ihmetytti tässä touhussa, mutta kun siitä selvittiin lisärahalla niin katsoimme parhaaksi tyytyä tilanteeseen. Jotenkin siinä vaiheessa ei ollut myöskään voimaa/ halua lähteä asiaa tarkemmin selvittämään. Ehkä olisi kannattanut ja ehkä tulevaisuudessa muutaman asian annan ulkopuolisen asiantuntijan tarkistaakin
   On erittäin hienoa, että jaksat ja uskallat ottaa nämä kaikki asiat näin perusteellisesti esille ja vaatia oikeuttasi. Uskon, että säästät tällä blogillasi todella monta vastaavalta kohtalolta. Toivotan sinulle voimia tässä asiassa ja ennenkaikkea, että oikeus tapahtuisi.

   Poista
  3. Tervetuloa anonyymien sielunveljien terapiapalstalle ja samaan hengenvetooni osanottoni siitä, että olette joutuneet nauttimaan Kekin ensiluokkaisista konsultointipalveluista.

   Budjetin venyminen on asia, joka on muuten tullut esiin jotakuinkin kaikkien niiden Kekin asiakkaiden kohdalla, joiden kanssa olen keskustellut. Pahimmillaan budjetit ovat ilmeisesti paukkuneet luokkaa yli 30 % Kekin itsensä laatimista kustannusarvioista. Yhtäkään asiakasta en tiedä, jolla projekti olisi pysynyt laaditussa budjetissa edes jotenkuten tai, että projektista olisi selvitty ilman merkittäviä lisäkustannuksia. Tämä on jo sinällään hyvä osoitus ammattitaidosta ja toimintamallista. Varsinkin kun tähän lisätään se sopimuksen vakioklausuuli ”Tilaaja kantaa kohteen taloudelliset sekä aikataululliset riskit itse”, johon Kekki meidänkin tapauksessamme vetoaa. Mutta tuo klausuulihan voidaan sivuuttaa olankohautuksella pätemättömänä. Jälkikäteen kun olen asioita tarkastellut, niin yksikään meille annettu kustannus- tai aika-arvio ei ole pitänyt paikkaansa. Kaikki Kekin antamat arviot ovat olleet aina alakanttiin, enkä puhu nyt mistään muutaman prosenttiyksikön heitoista. Viikon-kahden homma oli todellisuudessa kuukauden homma. Tonnin-parin tarvikkeet olivat lopulta neljän tonnin tarvikkeet ja niin edelleen. Mielenkiintoista olisikin tietää, onko yksikään Kekin projekti pysynyt edes jotakuinkin budjetissa.

   Itse en, aiemmin mainitsemistani syistä, tullut tehneeksi mitään taustaselvitystä Kekistä ja tätäkin olen kironnut lukemattomia kertoa. Vaikka toisaalta, jos olisinkin tehnyt taustaselvitystä, niin tuskinpa minäkään olisin juuri mitään kummoista saanut selville tuolloin. Itselläni kun ei ollut kontakteja rakennusalalle, eikä Kekistä ollut tarinaakaan oikein missään Suomi24:n paria kommenttia lukuun ottamatta. Mutta näitähän en projektin alkuvaiheessa tullut etsineeksi.

   Siinä olet täysin oikeassa, että herra on varsin taitava vakuuttamaan, että asiat hoituvat viimeisen päälle. Ikävä vain, ettei niillä puheilla ole minkäänlaista katetta. Kuten tuossa aiemmassa kommentissani kirosin, niin olisi minunkin pitänyt kuunnella vaimoa. Vaan kun en kuunnellut. Mutta se paskapuheiden ja valheiden tahti on kyllä kadehdittavaa. Siihen ei moni pysty.

   Meillä on ihan samanlaiset kokemukset siitä, että projektin aikana tuli näitä ihmettelyä aiheuttaneita asioita, jotka yllättäen vaativat aina lisärahaa. Ja loppujen lopuksi kysymys on ollut siitä, että konsultti on hoitanut asioita täydellisen ala-arvoisesti. Suoraan sanoen Kekin touhut ja ammattilaisuus eivät voisi olla enää kauempana toisistaan.

   Minun mielestäni tämän herran hommien kohdalla kannattaa tarkistuttaa kaikki kohdat, jotka vähänkin epäilyttävät. Ikävä tosiasia on vain se, ettei mihinkään, mihin herra Kekki on kajonnut vähäänkään, voi luottaa. Vaikka papereissa sanotaan yhtä, niin todellisuus saattaa olla täysin toista. Meidän kohdallamme tämä on tullut jo täysin selväksi ja jotakuinkin kaikki Kekin laatimat asiakirjatkin ovat ihan sitä itseään. Emmekä ilmeisesti ole ainoita, kuten tuosta yhdestä anonyymin sielunveljen kommentista selviää.

   Lopuksi vielä suuret kiitokset kehuista ja rohkaisevista sanoistasi. Toivon todellakin, että tämä blogi säästäisi edes jonkun vastaavalta kurimukselta. Oikeuden toteutuminen nähtäneen tulevina aikoina ja itse kyllä luotan siihen, että oikeus tapahtuu. Vaikka oikeus ei meidän kohdallamme toteutuisikaan, niin kyllä oikeus lopulta vielä voittaa. Olen nimittäin täysin varma siitä, ettei Kekin kananlento kestä loputtomiin. Ennemmin tai myöhemmin herra tulee vielä huomaamaan, että on mennyt kusemaan väärin muroihin. Sitä odotellessa.

   Poista