15.12.2013

Rahtausta - Osa 1 "Kallista kyytiä"

Olen muutamaan kertaan maininnut, etteivät kummallisuudet tässä meidän projektissamme rajoitu yksin rakennustöihin, vaan näitä kummallisuuksia löytyy niin sanotusti kautta linjan. Yksi osakokonaisuus, jossa kummallisuuksia on esiintynyt jonkin verran, on rahdit ja niiden laskutus. Näistä tulen kertomaan laajemminkin ja useampaan eri otteeseen jatkossa. Tällä kertaa ajattelin antaa yhden pienen esimerkin näistä rahtiasioista. Tässä vaiheessa ei kannata vielä kiinnittää liikaa huomiota summien suuruuteen, koska tämä on tosiaan vain pieni esimerkinomainen ”teaseri”. Katsellaan jossakin myöhemmässä vaiheessa sitten kokonaissummia näiden epäselvien rahtien osalta. Pienistä puroista kasvaa iso virta, vai miten se vanha viidakon sanonta menikään.

Mutta ensin pikaisesti siitä, miten rahdit on sopimuksissamme sovittu. Talon materiaalien hankintasopimus sisältää materiaalien rahdit, eli olen siis maksanut hankintasopimuksen mukaisten materiaalien yhteydessä myös niiden rahdin. Rahtikustannusten osuus on tarjouksen mukaan 3 500,00 € kokonaishinnasta. Ihan pienestä summasta ei siis ole kysymys ja tuolla summallahan rahdataan tavaraa jo aika hemmetin paljon.

Näiden materiaalien rahdeista ei siis pitäisi tulla minulle erikseen rahtilaskuja, eikä näitä materiaaleja pitäisi olla niissä rahdeissa, joista lasku tulee minulle. Hankintasopimuksen ulkopuolisten materiaalien toimituksesta on puolestaan sovittu, että rakennuskonsultti Jarmo Kekki tilaa ne minun kustannuksellani työmaalle. Eikä näitä kahden eri sopimuksen perusteella toimitettavia materiaaleja pitäisi toimittaa samoilla rahdeilla vaan hankintasopimuksen materiaalit tulisi toimittaa ihan omilla rahdeilla. Jos niitä kuitenkin toimitetaan samoilla rahdeilla, niin hankintasopimuksen kuuluvien materiaalien rahtikuluja ei edelleenkään voida laskuttaa minulta. Ainoa mahdollinen ratkaisu on, joko jyvittää kustannukset tai, että hankintasopimuksen ulkopuolelle kuuluvat materiaalit tulevat rahdissa ikään kuin ”siivellä”. Hankintasopimukseen kuuluvia materiaaleja ei sen sijaan voida rahdata muiden rahtien siivellä. Tämän pitäisi olla siis ihan selvä ja yksinkertainen kuvio.

Hankintasopimus sisältää talomme vesikatteen materiaalit mukaan lukien tietysti kattotiilet. Sopimus sisältää myös sisätaitetiivisteet mutta jostakin syystä sopimus ei kuitenkaan sisällä ulkotaitetiivisteitä, joiden tarpeellisuus ei suunnittelijalta ja sopimuksen laatijalta ole varmaankaan ihan vahingossa jäänyt huomaamatta. Sinänsä hieman omituista, etteivät sopimuksen vesikatteen materiaalit kata kaikkia olennaisia materiaaleja, mutta tällaista tämä on. Mistäpä minä, amatööri, olisin tajunnut, että tuollaisetkin katolle tarvitaan vaikka kyllähän ne esimerkiksi Kastelli-talojen tarjouksessa olivat mukana. Ihme, ettei rakennuskonsulttikaan missään vaiheessa maininnut, ettei tämä nimenomainen Pirkanmaan Uniikki Kivitalojen tarjous ja sopimus kata kaikkia olennaisia kattomateriaaleja, vaikka yksi konsultin nimenomaisista tehtävistä on ollut tarjousten vertailu.

Mutta, sopimuksen mukaan kattotiilet kuitenkin kuuluivat toimitukseen. Näin ollen niitä, eikä niiden rahteja luonnollisestikaan voida minulta laskuttaa erikseen. Ulkotaitetiivisteet rakennuskonsultti Jarmo Kekki on tilannut sitten hankintasopimuksesta erikseen ja niiden lasku on tietenkin tullut minulle, aivan kuten sopimuksen mukaan pitäisikin. Rakennuskonsultti on näppäränä kaverina tilannut nämä Rautia Riihimäeltä, mistäpä muualtakaan. Samassa tilauksessa meille on toimitettu myös reunatiilien kiinnitykseen tarvittavia ruuveja, jotka eivät nekään kuulu hankintasopimuksen sisältöön. Homma selvä. Ja kattotiilet ovat Monierin Ormax Protector –betonitiiliä.

Ulkotaitetiivisteitä rakennuskonsultti on tilannut yhteensä 10 rullaa ja ruuveja puolestaan on tilattu 1 laatikko. Meillä on tälläkin hetkellä jäljellä 4 käyttämätöntä rullaa ulkotaitetiivistettä, joten todellinen tarve (materiaalihukka mukaan lukien) on ollut siis 6 rullaa. Ammattimaisesti toteutettua määrälaskentaa rakennuskonsultilta, etten sanoisi. Näistä tuotteista minulle on koitunut seuraavanlaiset kustannukset:

Tarvike Kpl Hinta
1. Ulkotaitetiiviste 10 rll 501,42 €
2. Reunatiiliruuvit 1 pkt 17,97 €
3. Lavaveloitus 1 kpl 11,69 €
4. Kuljetusvakuutus 1 kpl 3,75 €
5. Tehtaan rahti ja pakkaus 1 kpl 77,49 €
YHTEENSÄ 612,32 €
Eikä tuossa mitään, tuohan näyttää pikaisella vilkaisulla laskulla muiden tarvikkeiden seassa ihan asianmukaiselta, enkä kiinnittänytkään tuohon aiemmin huomiota sen kummemmin, osittain ehkä siksi, että laskun kokonaissumma on useampia tuhansia euroja. Myöhemmin asioiden kulkua selvitellessä huomasin aivan toisen asiakokonaisuuden yhteydessä, ettei tässäkään pikkujutussa taida kaikki olla ihan niin kuin pitäisi.

Se, mikä tuossa ensimmäisenä ihmetytti, on nuo suuret rahtikustannukset verrattuna tavaroiden kokoon ja painoon. Ja kyllä sekin hieman ihmetytti, että miksi nuo on pitänyt tilata tehtaalta, kun esimerkiksi paikallisessa Tampereen Starkissa nuo tiivisteet ovat ihan varastotavaraa, eikä kappalehintakaan olisi ollut merkittävästi suurempi (55,00 €/kpl ilman minkäänlaisia rakentaja-alennuksia). K-raudastakin olisi saanut ihan hyllystä.

Yksi tiivisterulla (280 mm x 5000 mm) painaa noin kilon ja ruuvilaatikko painaa puolisen kiloa. Tiivistelaatikkoon on painoksi merkitty 6,3 kg, joten kokonaispaino tarvikkeilla pakkauslaatikoineen on siis reippaasti alle 15 kg. Tässä tuleekin sitten pari pientä juttua vastaan, jotka kieltämättä ihmetyttävät pikkuisen – ihan pikkuisen.

Ihan ensimmäisenä ihmetyttää se, että miksi nuo tavarat on kuljetettu lavalla? Tuntuu nimittäin aika yliampuvalta lastata kuljetuslavalle kahta tiivistelaatikkoa ja yhtä ruuvipakettia, joiden paino on alle 15 kg. Toiseksi itse rahti- ja pakkauskustannuskin tuntuu aika kovalta ottaen huomioon tavaroiden määrä ja se, että paino on reippaasti alle 30 kg lavoineen. No, rahtikulut ovat joka tapauksessa olleet 92,93 € sisältäen lavan ja vakuutuksen – kallista kyytiä, etten sanoisi. Helvetti, Itellakin olisi toimittanut nuo halvemmalla.

Hassua tässä on se, että Monierin rahtihinnaston (1.2.2013) mukaan Pirkanmaan alueelle 0 – 50 kg rahtien kustannus olisi arvonlisäveroineen 38,44 €, ellen nyt sitten aivan väärin tulkitse hinnastoa. Minähän en kuljetusalan kustannuskehityksestä tiedä yhtään mitään, mutta en usko, että kustannukset olisivat parin viime vuoden aikana ainakaan laskeneet, joten jotain outoa tässä nyt näyttää olevan. Aivan kuin rahdissa olisi ollut jotakin muutakin mukana.

Kuva 1. Tilausvahvistus.
Asiahan selviäisi tietenkin tilausvahvistuksesta, mutta jostakin syystä rakennuskonsultti on unohtanut toimittaa tilausvahvistuksen minulle. No, onneksi Monierilta löytyy kiitettävästi asiakaspalveluhenkeä ja he auliisti toimittivatkin minulle kaikkien meille toimitettujen tilausten tilausvahvistukset, josta suuri kiitos Monierin asiakaspalvelulle.

Kyseisen tilauksen tilausvahvistus on ohessa (kuva 1). Ja kappas, tilausvahvistuksessahan on edellä mainittujen tuotteiden lisäksi myös 30 kpl päätyreunatiiliä, jotka löytyvät myös hankintasopimuksesta. Toimituksen kokonaispainokin näyttäsi olevan 111,50 kg ja lavakin on ihan erikseen nimetty harja-/reunatiililavaksi. Mitenkäs tämä nyt on oikein mennyt?

Pistetääs miettien. Rakennuskonsultti on tilannut meille tiivisteet ja ruuvit, kuten olisi pitänytkin. Näiden lisäksi konsultti on samalla tilauksella tilannut myös kattotiiliä, jotka kuuluvat hankintasopimukseen ja näin ollen myös niiden rahtikustannukset. Kattotiilet toimitetaan lavoilla, no, ainakin vähänkään suuremmat määrät ja tässä tapauksessa ne ovat selkeästi toimitettu lavalla, eihän tuossa muuten olisi harja-/reunatiililavaa mukana. Mutta, Monier on toimittanut tilauksen tavarat juuri niin kuin on sovittu. Sitä minä en tosin tiedä, että onko nämä toimitettu suoraan meille vai ensin Rautia Riihimäkeen, josta ne on erikseen toimitettu tai noudettu. Rautia Riihimäki on puolestaan laskuttanut tarvikkeista minua ja mitä ilmeisimmin myös Jarmo Kekkiä, koska päätyreunatiiliä ei ole laskutettu minulta. Eikä tietysti olisi pitänytkään.

Laskutuksessa tuleekin sitten se omituinen juttu. Miksi ihmeessä rahti- ja lavakustannukset on laskutettu minulta? Lava on selkeästi tiiliä varten, ei tiivisteitä. Tiivisteiden ja ruuvien osa kokonaispainosta on alle 15 % ja silti kaikki rahtikustannukset vakuutuksineen on laskutettu minulta. Ei mene minun järkeeni.

Tässä on pakko olla kyseessä jokin Rautian ”kesäpojan” tekemä laskutusvirhe, eihän tätä mikään muu selitä. Joku seniorimyyjä on nakannut kesäpojalle Monierin laskun ja ohjeistanut, että laita tuosta tiilet Kekille ja loput Järvelälle. Kesäpoika sitten tekee työtä käskettyä ja laittaa laskut, kuten ohje kuului. Järjenjättiläisellä ei kuitenkaan välähdä sen vertaa, että tajuaisi laskuttaa edes tiilille kuuluvan lavan Kekiltä, puhumattakaan siitä, että tajuaisi, etteivät rahtikulut voi millään kokonaan kuulua Järvelälle. Ja se nyt on ihan mahdoton ajatus, että kesäpoika tajuaisi sen, että kyllä kai rahdista pitäisi edes joku osa kuulua Kekinkin laskuun. Seniorimyyjähän tämän olisi tietysti ammattilaisena tajunnut, mutta nyt tämä meni sitten näin.

No niin, otetaanpa taas vähän vakavammin. Tässä on nyt sellainen tilanne, ettei tuota rahtikustannusta olisi pitänyt missään tapauksessa laskuttaa minulta ainakaan kokonaisuudessaan. Minähän olen maksanut hankintasopimukseen sisältyvien materiaalien rahdit jo hankintasopimuksen maksujen yhteydessä. Tilanne on siis se, että minulta on laskutettu tiilien rahti käytännössä kahteen kertaan. Kyseessä voisi toki olla ihan vilpitön virhe, inhimillinen erehdys, ja minä saattaisin jopa uskoa tämän – jos tämä olisi yksittäistapaus. Vaan kun ei ole, näitä virheitä on sattunut aivan liian monta ja virheet ovat sitä luokkaa, ettei niitä yksinkertaisesti voi uskoa vilpittömiksi virheiksi. Ainakaan minä en enää voi. Tässäkin tapauksessa ”virhe” on sellainen, ettei yksikään rautakaupan myyjä voi sellaiseen vahingossa sortua. Täytyy olla todella pihalla omasta alastaan, jos ei ymmärrä, että kattotiilien kuljettamiseen tarkoitetun lavan kustannus kuuluu tiilien yhteyteen ja, että kattotiilet ovat huomattavasti painavimpia kuin muutama rulla ulkotaitetiivistettä.

Laskutuksen järjestämiseen tällä tavoin on siis epäilemättä saatu ohje jostakin, laskuttaja kun tuskin on omavaltaisesti päätynyt tähän ratkaisuun. Väitänpä siis ihan suoraan ja sumeilematta, ettei tämä ole tahaton virhe. Ja tämä asettaakin sitten Rautiankin (Riihimäki) toiminnan rehellisyyden kyseenalaiseksi, koska vaikka he olisivatkin saaneet ohjeistuksen laskuttaa näin, niin ei taatusti ole ollut Rautian laskusta vastaavallekaan epäselvää, ettei laskutus mene ihan oikein. Näiden tiilien rahtikustannukset, lavasta puhumattakaan, eivät missään tapauksessa kuuluisi minun maksettavikseni. Ei edes siinä tapauksessa, että hankintasopimuksemme ei sisältäisi rahteja.

Ja miksi ihmeessä meille on ylipäätään tuolloin tilattu 30 kpl päätyreunatiiliä aikaisemmin tilattujen (ja toimitettujen) 60 kpl lisäksi? Kesken ne eivät ainakaan ole voineet loppua, kun tuolloin ei ole ensimmäistäkään ollut vielä asennettuna. Outoa, että materiaalitoimittaja Kekki on juuri tuolloin havainnut, etteivät aiemmin tilatut 60 kpl riitä millään. Kas, kun ei tullut laskeneeksi tarvetta ensimmäisen tilauksen kohdalla. Sivuhuomautuksena vielä se, että reunatiiliruuveja on yhdessä paketissa 100 kpl ja menekki on 2 kpl/tiili. Do the math.

Kuva 2. Leikkaus Rautian laskusta.
Yksi ihmeellinen juttu tässä vielä on. Oheisessa kuvassa (kuva 2) on pätkä laskusta, jolla nämä tarvikkeet on laskutettu. Tiivisteiden ja ruuvien kohdalla näkyy kappalehinta, jonka alapuolella on tuotteesta saadun alennuksen alennusprosentti (20,00 %). Niiden oikealla puolella on tarvikkeiden alennettu kokonaishinta. Tiivisteiden ja ruuvien kokonaishintojen alapuolella lisäksi mystinen 15,00 %, josta minulla ei harmaintakaan aavistusta, että mikä ihme tämä on. Mutta kun tuosta äkkiä laskee esimerkiksi tiivisteiden kokonaishinnan, niin tulokseksi tulee 737,40 € ilman alennusta. Alennuksen (20,00 %) kanssa hinnaksi tulee 589,92 €. Mutta kun kokonaishinta on tuossa 501,42 €. Mitäs nyt? Vähennetäänpä tuosta äsken lasketusta summasta vielä tuo mystinen 15,00 %. Kappas, nythän hinta täsmää jotakuinkin tuohon laskulla näkyvään kokonaissummaan.

Tästä nyt vaan herää sellainen kysymys, että mikä tuo 15,00 % lisäalennus oikein on, aseveli, suurasiakas, paras kaveri, materiaalitoimittaja/rakennuskonsultti-lisäalennus? Pistää vähän ihmettelemään, tuollaista lisäalennusta kun ei yhdelläkään muulla Rautian laskulla (noin 30 kpl) ole ja kun lisäalennus on vielä sellaisten tarvikkeiden kohdalla, jotka olisivat hyvinkin saattaneet kuulua esimerkiksi hankintasopimukseen, eli materiaalitoimittajan omiin hankintoihin. Onkohan ”kesäpojalla” käynyt pieni erhe? Äh, ei se niin voi olla, sehän olisi jo konsulttisopimuksen vastaista. Mutta hei, onhan se tosi kiva juttu, että olen saanut tällaisen erikoisalennuksen edes joiden tarvikkeiden kohdalla. Kivempaa tietysti olisi, jos tällainen lisäalennus olisi kaikkien muidenkin tarvikkeiden kohdalla, mutta eihän sellaista minulle tietenkään ole annettu – mitättömälle pikkuasiakkaalle.

Ja hemmetti, ilman tuota ihmealennusta tiivisteet olisi saatu paikallisesta Starkista jopa halvemmalla…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti